Najnovije vesti

RUSIJA NEĆE OSTATI GLADNA Putin: Mi možemo sami sebe da prehranimo!
Foto: Reuters

Uzdaj se use

RUSIJA NEĆE OSTATI GLADNA Putin: Mi možemo sami sebe da prehranimo!

Planeta
03:16h
Pre deset godina, uvozili smo gotovo polovinu hrane iz inostranstva i bili smo zavisni od uvoza. Sada je Rusija među izvoznicima, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin

MOSKVA - Rusija bi mogla da postane najveći svetski snabdevač, zdrave, ekološki čiste i visoko kvalitetne hrane, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, prenose danas ruski mediji.

"Mi ne samo da možemo da prehranimo sebe, uzimajući u obzir našu zemlju, vodne resurse.  Rusija može da postane najveći snabdevač zdrave, ekološki čiste i visoko kvalitetne hrane što je (pozicija koju su) zapadni proizvođači davno izgubili, posebno uzimajući u obzir činjenicu da potražnja za tim proizvodima na svetskom tržištu stalno raste"”, rekao je Putin.

Rusija uništava hranu iz EU (Foto Vebtribune)
Rusija uništava hranu iz EU (Foto Vebtribune)

Prozivodnja hrane u Rusiji u 21. veku značajno je poboljšana, navodi Raša tudej. Nakon što je Kremlj odbacio ideju o proizvodnji hrane koja sadrži genetski modifikovane organizme (GMO), što je glavna odrednica američke poljoprivrede, Rusija bi mogla da postane glavni snabdevač visoko kvalitetne organske hrane u svetu. To znači da postoji potencijal za tržištem podjednako na Zapadu, kao i drugim bogatim državama - poput Kine i zemalja Bliskog istoka, ocenjuje RT.

Putin je istakao da je Rusija sada izvoznik, a ne uvoznik hrane.

Organska hrana (Foto facebookreporter.org)
Organska hrana (Foto facebookreporter.org)

"Pre deset godina, uvozili smo gotovo polovinu hrane iz inostranstva i bili smo zavisni od uvoza. Sada je Rusija među izvoznicima. Prošle godine, vrednost ruskog izvoza poljoprivrednih proizvoda iznosila je skoro 20 milijardi dolara, što je za četvrtinu više nego što je bio prihod od prodaje oružja ili jedna trećina prihoda od izvoza gasa”, kazao je Putin. Ruski predsednik je naveo da sve ovo znači da će Rusija u potpunosti biti sposobna da podmiri domaće tržište hranom uzgajanom u zemlji do 2020. godine.

Rusija je uvela embargo na isporuku proizvoda iz Evropske unije i SAD, kao odgovor na zapadne sankcije zbog krize u Ukrajini. Nakon što je Turska nedavno oborila ruski bombarder Su-24 u Siriji, ruske vlasti odlučile da su da zabrane uvoz voća, povrća i živine iz Turske, a ova zabrana stupiće na snagu od 1. januara.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...