PUTIN OPTUŽEN ZA ŠPIJUNAŽU: Turci uhapsili ruskog predsednika, i proterali ga!
Foto: Beta Ap

Otkrivena dugo čuvana tajna

PUTIN OPTUŽEN ZA ŠPIJUNAŽU: Turci uhapsili ruskog predsednika, i proterali ga!

Planeta -
Predsednik Rusije Vladimir Putin proteran je iz Turske za navodno nelegalno pružanje informacija o rafineriji nafte "Tupras" ruskoj obaveštajnoj agenciji pišu turski mediji.

Naime, Turska je pri 43 godine proterala sadašnjeg ruskog predsednika Vladimira Putina, optužujući ga za špijunažu, potvrdio je jedan od njegovih bivših poslovnih saradnika.

Putin je tada imao 20 godina (1972.) i radio je kao pripravnik agent u rafineriji nafte "Tupras" u gradu Izmir, gotovo godinu dana pretvarajući se da je viši izvršni direktor ruske kompanije koja je imala ugovor o instaliranju tankera.

"Imali smo ozbiljne sumnje da je mogao biti ruski špijun. On je bio najviši zvaničnik u ruskom društvu, kada je imao samo 20 godina. Osoba u tom uzrastu ne može biti osposobljena za tako ozbiljnu odgovornost", izjavio je Adem Albajrak, veteran inžinjer koji je radio sa Putinom u rafineriji nafte "Tupras".

Naveo je da je turska tajna policija uhapsila Putina i jednog varioca ruskog porekla, uhvaćeni su kako vrše tajno fotografisanje u ograničenim područjima u rafineriji.

"Bio sam šokiran kada sam nekoliko decenija kasnije saznao da je Putin postao predsednik Rusije", priznao je Albajrak.

Prema njegovom tumačenju, Putin je imao zadatak da za rusku tajnu službu prikupi informacije o najnovijoj američkoj tehnologiji, jer je Rusija u tim godinama bila tehnološki nerazvijena i zaostajala je za Amerikom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track