Viktor Orban za organsko jedinstvo mađarske nacije
Foto: REUTERS

Viktor Orban za organsko jedinstvo mađarske nacije

Planeta -
Ne odstupamo od svojih ciljeva, a od naših nacionalnih ciljeva naročito ne

NOVI SAD - Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da se prekogranične mađarske zajednice uzdaju u njegovu vladu, a da je davanje dvojnog mađarskog državljanstva mnogima potvrdilo da to poverenje nije bezrazložno.

"Ne odstupamo od svojih ciljeva, a od naših nacionalnih ciljeva naročito ne. Obaveza svakovremene mađarske vlade je da jača zajedništvo mađarskih zajednica koje žive u svetu", rekao je Orban u intervjuu za novosadski "Mađar so" (Magyar szo).

Dodao je da njegova vlada od prekograničnih Mađara dobija "izuzetno mnogo povratnih signala, priznanja, podrške i bodrenja".

"To je veoma značajno, sada kada treba da bijemo oštre bitke u Briselu i drugim međunarodnim forumima. Jasno osećamo da su sa nama ne samo Mađari iz Mađarske, nego i prekogranične mađarske zajednice", kazao je Viktor Orban.

Komentarišući podatak da je do sada 250.000 osoba podnelo zahteve za dobijanje mađarskog državljanstva prema pojednostavljenom postupku, Orban je naveo da je "sa stanovišta izgradnje jedinstva nacije to samo početak posla".

"Treba da nam bude jasno da će pobedničke nacije biti one čiji se pripadnici uzajamno pomažu, ili umeju dobro da organizuju međusobni zajednički život, solidarnost i pružanje podrške.

Verujem da je započelo uspostavljanje organskog sistema života, da zaceljuju stare rane", rekao je premijer Mađarske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track