U sirijskom gradu Alepo ubijeno pet ljudi
Foto: REUTERS

Nasilje u Siriji

U sirijskom gradu Alepo ubijeno pet ljudi

Planeta -
Do nasilja je došlo samo dan pre najavljenih parlamentarnih izbora u Siriji

DAMASK - Najmanje pet osoba poginulo je u eksploziji bombe u sirijskom gradu Alepo, dan nakon što su vladine snage otvorile vatru na demonstrante u tom gradu da bi suzbile studentske nemire.

Alepo, važan ekonomski centar, u dosadašnjem toku pobune protiv režima predsednika Bašara al Asada je u velikoj meri bio pošteđen sukoba, ali je ubistvo četiri studenta na gradskom univerzitetu ranije ove sedmice izazvao velike proteste, prenosi AP.

Do današnjeg nasilja je došlo samo dan pre najavljenih parlamentarnih izbora u Siriji, gde režim predsednika Bašara al-Asada od marta 2011. pokušava da uguši proteste.

Sirijska opozicija je pozvala na bojkot izbora, koji ocenjuju kao cinični pokušaj predsednika Bašara al Asada da zadrži vlast.

U Siriju je 15. aprila stigla prva grupa posmatrača UN, koji prate poštovanje sporazuma o prekidu vatre, a 21. aprila je Savet bezbednosti jednoglasno odobrio upućivanje do 300 posmatrača.

Siriju više od godinu dana potresaju antivladini protesti, a svakodnevno stižu izveštaji o pogibijama civila i pripadnika snaga bezbednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja