TRAGEDIJA RAZOTKRILA LJUDSKI ŠLJAM: Britanci kupuju decu iz Nepala da im rade po kući!
Foto: Ap 14 Dec 2012

Trgovina robljem

TRAGEDIJA RAZOTKRILA LJUDSKI ŠLJAM: Britanci kupuju decu iz Nepala da im rade po kući!

Planeta -
Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej pozvala je policiju da istraži tvrdnje o trgovini dece preživele u potresu magnitude 7.8 po Rihteru koji je pogodio Nepal i ostavio 9.000 ljudi zavisnim od humanitarne pomoći.

Naime, trgovci robljem u Pandžabiju prodaju decu koja su prošle godine ostala bez krova nad glavom i siročad kako bi besplatno služili britanske porodice, i to za 5.250 funti, piše britanski San.

"Mladiće smo slali u Britaniju. Većina odvedenih su Nepalci", rekao je trgovac robljem Makan Sing.

"Dečak košta najmanje 5.250 funti. Imaćete dodatne troškove da ga odvedete u Britaniju, ali to je na vama. Molim vas uzmite Nepalce u Englesku, to su dobri ljudi. Dobri su i radiće sve kućne poslove, a i kuvaju jako dobro. Niko vas neće proveravati", ispričao je trgovac robljem novinaru Sana.

Ministarka je rekla da su otkrića novinara Sana uznemirujuća.

"Trgovanje decom je odvratan zločin. Nijedno dete, nigde na svetu, ne bi trebalo da bude oduzeto iz sopstvenog doma i primorano da postane rob", kazala je ona.

Iz Nacionalne agencije za kriminal kazali su da rade na identifikovanju kriminalaca kako bi decu, ali i odrasle žrtve smestili na sigurno.

"Trgovanje ljudima često prođe neprijavljeno. Svako ko ima i najmanju sumnju da se to događa trebao bi da prijavi policiji", kazali su u NCA.

Hiljade devojčica iz Nepala proda se svake godine.

Sanov novinar istraživanje je započeo u gradu Jalandhar, indijskom gradu u blizini nepalske granice.Novinar se prerušio u bogatog sika iz Britanije kojem je žena bolesna, a ima i staru mamu koja traži sluškinju koja će mu kuvati, čistiti i brinuti se za njih.

Nesvestan da ga snimaju skrivenom kamerom, Sing mu je rekao: "Brate, mogu da ti nabavim dečaka. Ali kako ćeš ga odvesti do Britanije i nabaviti sva dokumenta koja će ti trebati - tvoja je briga. To nema veze sa nama. Mi ćemo ti ga predati i to je to. Niko te neće pratiti. On mora biti u vašem domu minimalno tri ili četiri godine. Istrenirajte ga, neka radi za vas. Neka mu to postane rutina. A onda možete da tražite neka dokumenta za njega. Ako želite moj savet, uzmite 12-godišnjaka ili 13-godišnjaka, držite ga u kući i učite, a onda ćete s vremenom moći da ga odvedete u Britaniju... on će biti modelovan kako vi želite", stručno je objasnio trgovac robljem.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track