Dodik: SDA treba izbaciti iz vlasti

Dodik: SDA treba izbaciti iz vlasti

Planeta -
Znam da je (predsednik Socijaldemokratske partije) Zlatko Lagumdžija nekoliko puta javno govorio da će, ako SDA ne bude glasala za budžet BiH, biti izvan vlasti na nivou BiH i u Federaciji BiH. To podržavam, jer smatram da SDA treba izbaciti iz Saveta ministara BiH, rekao je Dodik

BANJALUKA - Predsednik RS i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da Stranku demokratske akcije (SDA) treba "izbaciti" iz Saveta ministara BiH zbog kalkulantske politike koju vodi.

"Znam da je (predsednik Socijaldemokratske partije) Zlatko Lagumdžija nekoliko puta javno govorio da će, ako SDA ne bude glasala za budžet BiH, biti izvan vlasti na nivou BiH i u Federaciji BiH. To podržavam, jer smatram da SDA treba izbaciti iz Saveta ministara BiH", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On smatra da SDA treba "izbaciti" iz vlasti i u Federaciji BiH, navodeći da očekuje da će Lagumdžija povući takav korak. Dodik je optužio SDA da je i pitanje lokalnih izbora u Srebrenici iskoristila u dnevnopolitičke svrhe, istučući da ta opština "ne može biti izuzeta" ni po kojem pitanju, kao i da će izbori u Srebrenici biti održani po propisima koji važe i za ostale opštine u RS.

SDA je tražila da za lokalne izbore u Srebrenici, zbog ogromnog stradanja Bošnjaka u tom mestu, važe posebna pravila, odnosno da pravo glasa u toj opštini imaju stanovnici Srebrenice sa popisa 1991. godine. Dodik je dalje najavio da će se na predstojećem sastanku vladajuće šestorke u Mostaru razgovarati o primeni presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", poručujući da RS pristaje jedino da se primenom ove presude eliminiše nacionalna diskriminacija prilikom izbora člana Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, RS je spremna da se umesto reči Srbin navede da se bira jedan član Predsedništva iz RS. Dodik je još poručio da stranke iz RS neće pristati na izbor članova državnog Predsedništva u parlamentu BiH, dodajući da ga "ne interesuje kako će se to pitanje rešiti u Federaciji BiH, jer je to njihov problem i Federacija BiH je inostranstvo".

"Rešenja u Federaciji BiH nas u RS ničim ne uslovljavaju. Odluka iz Strazbura ne traži promenu neposrednog načina izbora tog člana iz RS i on će ostati ovakav kakav je sada", naveo je Dodik. Evropski sud naložio je BiH da primeni presudu u slučaju "Sejdić-Finci", kako bi se predstavnicima nacionalnih manjina omogućilo kandidovanje na izborima za članove Predsedništva BiH i Dom naroda državnog parlamenta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track