(FOTO) JAGMA U LJUBLJANI: Slovenačka baklava, najteža i najduža na svetu, razgrabljena
Foto: Kurir

Svako hteo svoje parče

(FOTO) JAGMA U LJUBLJANI: Slovenačka baklava, najteža i najduža na svetu, razgrabljena

Planeta -

LJUBLJANA - Šta? Kako? Kako je više nema, ovako je večina Slovenaca razočarano pitala organizatore manifestacije, koji nisu dobili svoje parče prve slovenačke džinovske baklave koja je danas na Strirarjevom trgu u Ljubljani podleljena u okviru 10. Festivala bosanske hrane.

1 / 6 Foto: Kurir

U okviru 10 godišnjice ovog festivala organizatori su odlučili da spreme džinovsku baklavu, jer vodeći se festivalima od prethodnih godina utvrđeno da je to bio najtraženiji specijalitet.

Spretne ruke kuvarica napravilise su prvu slovenačku baklavu za Ginisa dužine 18,75 metara i širine 50 centimetara.

- Nije nas bilo strah uhvatiti se u koštac sa ovim izazovom i potruditi se da dostignemo već postavljeni rekord od 200 kilograma koliko je bila teška prethodna baklava. Sa velikom radošću objavljujemo da je slovenačka baklava za Ginisa teška tačno 309 kilograma i 839 grama. Iskreno se nadam da će komisija Ginisovih rekorda to i naredne nedelje potvrditi, da je slovenačka baklava bila najteža na svetu, a takođe postavljen je i novi rekord u dužini, jer slovenačka baklava je takođe najduža bakla na svetu, rekla je za slovenačku televiziju Ela Porić članica udurženja Zem Zem.

Kuvarice koje su priremile baklavu rekle su da ni 40 metara dužine ne bi bilo dovoljno kolika je bila tražnja Slovenaca za ovim slatišom u centru Ljubljane.

Posetioci su takođe mogli popiti i pravu bosansku kafu, koja je bila spremljena u najvećoj džezvi na svetu koja ima sertifikat Ginisove knjige rekorda. Inače džezva je u Ljubljanu dovezena iz Visokog, a napravljena je 2004. godine i od tada džezva putuje po svetu, a prvi put je u Ljubljani.

Manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković koji je otvorio manifestaciju, kao i diplomate BiH koji službuju u Ljubljani Željko Jerkić i Mirsad Muhović.

Najduža slovenačka baklava nije imala tačno utvrđenu cenu. Savki posetilac je mogao da plati koliko je želeo: “ dajte od srca”, govorile su kuvarice.

(RTV SLO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track