KAKAV POTEZ ČEŠKOG MINISTRA: Mladić hteo da mu zapali kuću, ovaj mu traži samo 37 evrocenti
Foto: Ap 10 2 2016

Nije sve u novcu

KAKAV POTEZ ČEŠKOG MINISTRA: Mladić hteo da mu zapali kuću, ovaj mu traži samo 37 evrocenti

Planeta -

Suđenje ruskom studentu Igoru Ševcovu koji je prošlog leta molotovljevim koktelima pokušao da zapali kuću češkog ministra odbrane Martina Stropnjickog dok su u njoj bila ministrova deca, počelo je danas u Pragu.

Stropnjicki sada traži odštetu, jednu simboličnu krunu, odnosno 0,037 evra, za strah i narušeno detinjstvo svoje ćerkice. Kuću češkog ministra odbrane Martina Stropnjickog na periferiji Praga pogodile su početkom juna prošle godine četiri flaše sa zapaljivom tečnošću, kada ministra nije bilo ali su u njoj noćili neki od članova njegove porodice.

Molotovljevi kokteli nisu povredili nikog, tri flaše su se razbile i nisu izazvale požar, ministru Stropnjickom pojačano je obezbeđenje a istraga obične i vojne policije uhapsila je na kraju mladog ruskog anarhistu, studenta Filozofskog fakulteta, 21-godišnjeg Igora Ševcova.

"Na to ne može da se gleda kao na neki sitan izgred - prošao pijanac slučajno pored kuće pa bacio na nju četiri molotovljeva koktela", kazao je pred početak današnjeg suđenja ministar Stropnjicki.

Ševcovu sude za teroristički čin, napad na ministra koji nije trebalo da bude samo anarhističko upozorenje, već je imao za cilj da zaista izazove požar u kojem su mogla da stradaju ministrova deca.

Ministar Stropnjicki odlučio je da na sudu takođe traži odštetu - jednu jedinu simboličnu krunu, u preračunu 0,037 evra, kako je naveo njegov advokat za narušeno detinjstvo, strah devojčice da će se napad ponoviti i mere bezbednosti nakon napada koje joj sada remete druženje sa vršnjacima u školi.

Ševcov je na početku suđenja izjavio da je nevin i češku policiju optužio da je ceo protokol i saslušanje kao iz kultne knjige Jaroslava Hašeka "Dobri vojnik Švejk" a povremeno kao sa saslušanja totalitarne komunističke tajne policije StB. Češka policija je navodno zloupotrebila njegovo nepoznavanje čeških zakona, a pretili su mu i da će ga predati ruskoj Federalnoj službi bezbednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track