ŠOKANTNA TERAPIJA FRANCUSKOG SVEŠTENIKA Seksualno zlostavljao gejeve i tvrdio da će ih tako izlečiti
Foto: Printscreen YT

Uvaženi savetnik u Papskom veću

ŠOKANTNA TERAPIJA FRANCUSKOG SVEŠTENIKA Seksualno zlostavljao gejeve i tvrdio da će ih tako izlečiti

Planeta -

Toni Anatrela, kontraverzni sveštenik iz Pariza, koji se decenijama predstavljao kao psihoterapeut koji je "lečio" homoseksualce, suočava se s optužbama da je muškarce prisiljavao na seksualne odnose

Skandal će protresti crkvene krugove sve do Vatikana, jer je Anatrela uvaženi savetnik u Papskom veću za porodicu, kao i u Papskom veću za zdravstvene radnike.

Danas 52-godišnji Danijel Lamarka, do sada je jedini od četvorice muškaraca koji pod punim imenom i prezimenom optužuje 75-godišnjeg Anatrelu da ga je seksualno iskoristio još kao 23-godišnjeg studenta bogoslovije 1987.

"Ti nisi gej, ti samo misliš da si to", rekao mu je Lamarka.

Potom je pokušao da ga uveri da je jedini način da ga izleči od "pseudohomoseksualnosti" taj da s njim ima seksualni odnos. Na kraju ga je nagovorio.

"Poznajem detalje o njegovom telu koje može da zna samo neko ko ga je video golog", tako Lamarka dokazuje svoje tvrdnje.

On je još rekao da je 2001. sve to prijavio nadbiskupu kardinalu u Parizu Žon-Mariju Lustigeru, ali da ništa nije učinjeno.

2006. je i javno progovorio o tome, ali to nikoga nije previše zanimalo jer je bila reč o seksualnom zlostavljanju odraslih. Jedan drugi bivši bogoslov anonimno je poslednjih nedelja progovorio u francuskim medijima da ga je Anatrela od 1997. do 2011. terao na zajedničke seanse masturbiranja. A tu su i još dvojica sa sličnim optužbama.

Javnost je Anatrelu prvi put upoznala na velikoj sceni kad je 2005. papi Benediktu XVI. pomogao da uvede smernice kojima se dodatno onemogućava homoseksualnim osobama da postanu sveštenici.

Poznata je i njegova izjava da je "homoseksualnost posledica seksualne nezrelosti".

Žestoko brani i nepovredivost celibata katoličkih sveštenika kao obavezu, a najžešće osude javnosti pretrpeo je početkom februara ove godine kad je u dokumentu sa smernicama novim biskupima utvrdio da biskupi građanskim vlastima ne moraju obavezno da prijavljuju slučajeve seksualnog nasilja, ukoliko za njih saznaju, nego da to mogu i prepustiti žrtvama i njihovim porodicama.

Vatikan je ubrzo reagovao, apsolutno se ograđujući od takvog tumačenja. Oni su saopštili da sveštenici svako seksualno zlostavljanje moraju da prijave, ali je papin portparol otac Federiko Lombardi dodao i to da nije bila reč o dokumentu koga biskupi moraju da se pridržavaju, kao i to da se Anatrela tada pozivao na dokument iz 2011.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track