Radna akcija na bosanskim piramidama
Foto: REUTERS

Mrav

Radna akcija na bosanskim piramidama

Planeta -
Najmlađi volonter ima 17 godina, a najstariji je 73-godišnji Slovenac. Akcija Mrav trajaće od 3. juna do 9. septembra
1 / 4 Foto: BETA

SARAJEVO - Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" saopštila je da 3. juna u BiH dolazi 600 volontera koji će raditi na međunarodnoj radnoj akciji "MRAV - Bosanske piramide 2012".

Najmlađi volonter ima 17 godina i dolazi u pratnji oca iz Litvanije, a najstariji je 73-godišnji Slovenac.

Akcija "Mrav" će trajati od 3. juna do 9. septembra ove godine. Tim povodom će u Sarajevu biti održana izložba fotografija sa istraživanja Bosanske doline piramida, međunarodna ceremonija sviranja na kristalnim posudama na vrhu Bosanske piramide Sunca - letnji solsticij, performans pod nazivom "Vatreni gongovi" kojeg će izvesti hrvatski muzičari na vrhu piramide. Predviđeno je i održavanje međunarodne konferencije pod nazivom "Skrivena istorija".

O bosanskim piramidama se razgovara i na Sarajevo biznis forumu koji je danas otvoren, a cilj je da se inostranim partnerima predstave mogućnosti investiranja u Bosnu i Hercegovinu.

Arheolog Semir Osmanagić je pre sedam godina počeo arheološko iskopavanje u Visokom, tvrdeći da se na tom mestu nalazi pet piramida: Sunca, Meseca, Zmaja, Zemlje i Ljubavi.

Osmanagić tvrdi da je piramida Sunca visoka 240 metara i da je ujedno i najveća svetska piramida, viša čak i od Keopsove u Egiptu koja je visoka 146 metara. Osmanagić je istraživanja počeo 2005. godine, nakon što je primetio neobičnu geometrijsku pravilnost brda u Visokom.

"Satelitske fotografije pokazuju kako u visočkoj dolini postoji pet pravilnih objekata pravilne geografske orijentacije prema stranama sveta. Nadalje, i termalne analize su pokazale postojanje veštačkih objekata, a satelitsko-radarske analize pokazuju kako unutar piramida postoje podzemni prolazi koji se seku pod pravim uglovima, što dokazuje da se ne radi o prirodnim prolazima", saopštio je Osmanagić.

Do sada je ispod piramide Sunca iskopano 600 metara podzemnih tunela, koje presecaju drugi bočni tuneli, a obilazak podzemnih tunela je postala turistička atrakcija.

Kompleks je, prema oceni Osmanagića, nastao pre 12.000 do 20.000 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track