HJUSTON: Pomoću piratskog programa ukrali preko sto luksuznih automobila
Foto: Malden Radulović

Birali samo džipove i dodžove

HJUSTON: Pomoću piratskog programa ukrali preko sto luksuznih automobila

Planeta -

HJUSTON - Dvojica Amerikanaca su uhapšena u Hjustonu jer su pomoću piratskog kompjuterskog programa ukrali i preprodali više od 100 automobila.

Majkl Ers (24) i Džesi Zelaja (22) su krali samo nove automobile "džip" i "dodž" jer se za njih može dobiti najbolja cena na crnom tržištu u Meksiku, saopštila je policija.

"Sve je više automobila sa kompjuterskim sistemom, a ko to poznaje i ume, lako mu je da time manipulše", rekao je zvaničnik policije u Hjtonu Džim Vuds, dodavši da policija ne može da spreči nekoga da legalan softver za dijagnostiku i podešavanje automobila zloupotrebi da bi ga ukrao.

Berdž Aleksanijan, predstavnik Fiat-Krajslera koji proizvodi automobile "džip" i "dodž", rekao je da kompanija i policija istražuju kako su lopovi došli do kompjuterske baze šifri pomoću koje su napravili duplikate elektronskih ključeva za daljinsko otvaranje automobila koje su ukrali, i kako su te automobile uopšte našli.

Dok Fiat to istražuje i razmatra kako da bolje obezbedi svoj sistem, vlasnicima je u najnovijem saopštenju preporučio da "automobile parkiraju na bezbednom mestu i uvek ih zaključavaju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track