POŽARI PONOVO BUKTE FRANCUSKOM: Velika vatra kod Marseja, izgorelo 250 hektara šume
Foto: Reuters

Vatrogasvi se jedva bore sa stihijom

POŽARI PONOVO BUKTE FRANCUSKOM: Velika vatra kod Marseja, izgorelo 250 hektara šume

Planeta -

Veliki požar rasplamsan jakim vetrom, širi se danas nacionalnim parkom nadomak Marseja, manje od mesec dana od kada je prethodni požar pretio tom gradu.

Oko 250 hektara vegetacije izgorelo je do večeras u požaru koji je izbio oko prevoja Žinest, nekoliko kilometara istočno od Marseja, drugog po veličini grada u Francuskoj.

"Situacija je vrlo teška, naleti vetra su brzine 80 do 100 kilometara na sat", rekao je za Frans pres Diđe Reo, pomoćnik gradonačelnika Marseja i direktor Nacionalnog parka.

On je rekao da za sada nije ugroženo ni jedno naselje, a da je evakuisan omladinski dom.

Visok stub dima vidljiv je iz centra Marseja, a avioni za gašenje požara kružili su u nastojanju da što više savladaju vatru pre no što padne noć kad ne mogu da lete.

Dalje ka zapadu, u oblasti Karkason, drugi šumski požar takođe napreduje pošto je izgorelo 250 hektara rastinja za nekoliko sati, naveli su vatrogasci. U tim zonama danas je proglašena situacija izuzetne opasnosti, uz rizik od požara zbog jakog vetra i visoke temperature. Takođe je i velika suša.

Požar je 10. avgusta opustošio više 3.000 hektara severno od Marseja i uništio 30 kuća, a zaustavljen je na samom ulazu u grad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track