Počeo regionalni "molitveni doručak" u Budvi
Foto: Pobjeda

Počeo regionalni "molitveni doručak" u Budvi

Planeta -
Osim državnih zvaničnika, okupljanju će prisustvovati i politički lideri, kulturni i sportski radnici i drugi ugledni građani iz celog regiona

PODGORICA - Okupljanje zvaničnika Jugoistočne Evrope, koje se svake godine organizuje po uzoru na "molitveni doručak" u SAD, održava se u Budvi, a u pitanju je deveti skup te vrste kome će prisustvovati oko 300 učesnika iz Crne Gore, regiona, Evropske unije i SAD.

"Osim državnih zvaničnika, okupljanju će prisustvovati i politički lideri, kulturni i sportski radnici i drugi ugledni građani iz celog regiona, okupljeni oko ideje prijateljstva i međusobnog razumevanja i dijaloga", navodi se u saopštenju. Iz Skupštine Crne Gore, koja je jedan od organizatora skupa, saopšteno je da je okupljanje zvaničnika regiona prilika da se ostave po strani razlike i da se zajednički upute poruke mira, ljubavi, koegzistencije i međusobne tolerancije.

"Ova tradicija nastala je po uzoru na američki nacionalni molitveni doručak koji se svake godine organizuje u Vašingtonu uz prisustvo američkog predsednika", navodi se u saopštenju.

Kao učesnici skupa najavljeni su najviši crnogorski zvaničnici - šef države Filip Vujanović, predsednik parlamenta Ranko Krivokapić i premijer Igor Lukšić.

Na sesiji "Ujedinjeni u različitosti", koja je planirana za danas, govoriće lider DPS-a Milo Đukanović i predsednik najjače opozicione stranke SNP Srđan Milić.

Gosti na toj sesiji, kako je najavljeno, biće albanski premijer Salji Beriša, šef diplomatije BiH Zlatko Lagumdžija, bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić, lider SPO Vuk Drašković, američki kongresmen Robert Aderholt i predsednik "Atlas grupe" Duško Knežević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja