SAD GLASALE PROTIV: UN ipak usvojile antinacističku rezoluciju
Foto: Profimedia

Neobavezujuća

SAD GLASALE PROTIV: UN ipak usvojile antinacističku rezoluciju

Planeta -

NJUJORK - SAD su jedna od tri zemlje koje su u četvrtak glasale protiv rezolucije UN kojom se osuđuje glorifikacija nacizma, a kao razlog za odbacivanje su navele ograničavanje slobode govora i zabrinutost da Rusija koristi tu rezoluciju za političke napade na svoje susede.

Rezoluciju pod naslovom "Suzbijanje glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose raspirivanju savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netoleracije" danas je usvojio Komitet UN za ljudska prava sa 131 glasom za, tri protiv i 48 uzdržanih.

Pored SAD, protiv rezolucije glasali su Ukrajina i arhipelaška država u Pacifiku, Palau.

"Bezrezervno osuđujemo sve oblike verske i etničke netolerancije i mržnje kod kuće i širom sveta", rekla je zamenica američkog predstavnika u Ekonomskom i socijalnom savetu Stefani Amadeo, objasnivši američku odluku o glasanju protiv rezolucije. Ona je dodala da zbog "suviše uskog vidokruga i politizovane prirode rezolucije, kao i zbog toga što rezolucija poziva na neprihvatljivo ograničenje osnovne slobode izražavanja, SAD rezoluciju ne mogu da podrže". Amadeova je rekla da se SAD ne slažu ni sa namerom rezolucije da ograniči slobodu izražavanja, iako dele zabrinutost povodom jačanja govora mržnje širom sveta.

"Preporuke ove rezolucije o ograničavanju slobode izražavanja, udruživanja i prava na mirno okupljanje kose se sa principima Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i moramo joj se suprotstaviti", zaključila je američka predstavnica.

Za razliku od rezolucija u Savetu bezbednosti, rezolucije u komitetima Generalne skupštine UN ne smatraju se pravno obavezujućim, napominje američka agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track