GLEDAO SAM LJUDE KAKO GORE KAO BAKLJE: Svedočanstvo veterana koji je preživeo napad na Perl Harbor
Foto: Printscreen YT

Sećanje na stravičan događaj

GLEDAO SAM LJUDE KAKO GORE KAO BAKLJE: Svedočanstvo veterana koji je preživeo napad na Perl Harbor

Planeta -

Džejms Dauning (103), penzionisani poručnik američke mornarice jedan od nekoliko živih veterana koji su bili svedoci stravičnog napada na luku Perl Harbor

Sada je odlučio da ispriča kako je izgledao 7. decembar pre 1941. godine, kada je poginulo više od 2.400 ljudi, a polovina stradalih se nalazila na brodu Arizona čija olupina se i dalje nalazi na dnu luke Perl Harbor.

"Prvo japanski avion koji sam video leteo je polako i nisko i išao je ka nama. Počeo je rafalnu paljbu, ali nas je promašio i preživeo sam. Od tog trenutka ovaj napad je za mene postao lična stvar",priseća se Džejms.

"Kada sam došao sebi video sam brodove u dimu. Vatra na Arizoni izgledala je zastrašujuće kao da nikada neće prestati da gori. Izgledala kao velika lomača. Mornari su leteli sa brodova zbog eksplozija. Onda sam video ljude, moje kolege i prijatelje, kako živi gore, izgledali su kao zapaljene baklje. To je bio najtužniji i najteži prizor, nisam mogao ništa da uradim povodom toga. Kada sam se ukrcao video sam leševe svojih drugova kako leže svugde oko mene za koje nikada nismo saznali kako su umrli. U jednoj ruci sam držao crevo za gašenje vatre i pokušavao da ugasim vatru, a drugom okretao pločice sa imenima na grudima poginulih i pokušao da zapamtim što više imena, da bih mogao njihovim očevima da kažem kako su umrli", priča on.

"Mislio sam da ću i sam umreti u narednih 30 minuta, ali nisam bio besan niti uplašen. Bio sam staložen, spreman na sve. Osećao sam da prisustvujem događaju koji će promeniti istoriju", zaključuje on.

Neke od najpotresnijih priča dolaze iz bolnica u koje su pristizali ranjenici za vreme napada. Zasuti bombama, bez dovoljno materijala u bolnici koja nije opremljena za ovakav napad, medicinske sestre su za selekciju ranjenika koristile i šminku.

Zbog velikog broja povređenih koji su dovezeni u teškom stanju morale su svakog minuta da odlučuju koga će spasiti. Crvenim karminom su iscrtavale čela pacijenata kojima su mogle da pomognu.

Tog dana su zbrinule više od 130 pacijenata među kojima je većina zadobila teške opekotine.

Ovogodišnje komemorativne svečanosti povodom obeležavanja 75. godišnjice od ulaska SAD u Drugi svetski rat održavaju se pod parolom "Poštujući prošlost, inspiriši budućnost".

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track