GARDIJAN: Putin je najveći pobednik 2016. godine!
Foto: AP

sabrao dva i dva

GARDIJAN: Putin je najveći pobednik 2016. godine!

Planeta -

Komentator „Gardijana“ Džonatan Fridland smatra da je magazin „Tajm“ pogrešio dajući zvanje „ličnost godine“ Donaldu Trampu.

Autor je siguran da ruski predsednik Vladimir Putin mnogo važnija figura u svetu u odlazećoj 2016. godini.

Istina, Tramp je postao najinspirativniji izvor vesti, ali Putin iako i nije rukovodio, stimulisao je Alep, izbore za predsednika SAD i „bregzit“. To ga čini „najvećim pobednikom u 2016. godini“. Putin je dobio podršku u SAD i proširio strateški uticaj na Bliskom istoku.

Prema Fridlandovim rečima, niko nije zaustavio ni Putina niti njegovog „sirijskog vazala“ Bašara el Asada, i zato oni nastavljaju rat u regionu. Fridland je podsetio da su proruski kandidati došli na vlast u Moldaviji, Bugarskoj i Estoniji.

Vrlo je moguće da će Francuska birati između dva „Putinova navijača“: Fransoa Fijona i Marin le Pen. Novinar tvrdi da se „bivši agent KGB-a ponosi hakovanjem elektronske pošte Demokratske partije i objavljivanjem pisama na Vikiliksu pogodno vreme za Trampa“.

Kolumnista zaključuje da, „ako je 2016. bila užasna godina, a jeste, njegovo pravo lice je trebao da bude Vladimir Putin“.

(Gardijan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track