Najnovije vesti

NETANJAHU POBESNEO ZBOG REZOLUCIJE: Sraman potez Obame, radujem se Trampu i ne dam više pare za UN!
Foto: Printscreen Tweet

zavrće slavinu

NETANJAHU POBESNEO ZBOG REZOLUCIJE: Sraman potez Obame, radujem se Trampu i ne dam više pare za UN!

Planeta

JERUSALIM - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu optužio je danas odlazećeg predsednika SAD Baraka Obamu za "sraman potez" u Ujedinjenim nacijama, nakon što su SAD bile uzdržane tokom usvajanja rezolucije SB UN, kojom se zahteva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Netanijahu je poručio da se raduje saradnji sa svojim "prijateljem" novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom. Odluku SAD da budu uzdržane, Netanijahu je nazvao "sramnom zasedom" protiv Izraela u UN.

 

On je dodao da je razgovarao sa američkim liderima, koji su obećali da će se suprotstaviti odluci SB UN. Američka agencija AP primaćuje da je za usvajanje rezolucije dobijeno "zeleno svetlo" nakon što su SAD, najbliži saradnik Izraela, ostale uzdržane za vreme glasanja.

 

Agencije su ranije prenele da je Netanijahu odbacio rezoluciju SB UN i poručio da će Izrael preispitati svoje odnose sa svetskom organizacijom nakon što je rezolucija usvojena. On je ocenio da je odluka da se ona usvoji "pristrasna i sramna".

 

"Dao sam instrukcije Ministarstvu spoljnih poslova da u roku od meseca dana završi ponovnu procenu svih naših kontakata sa UN, uključujući izraelsko finansiranje institucija UN i prisustvo predstavnika UN u Izraelu", rekao je Natanijahu.

 

Kako je dodao, već je dao nalog da se obustavi isplati 7,8 miliona dolara za finasiranje pet institucija UN koje su posebno neprijateljski nastrojene prema Izraelu. Netanijahu je na ceremoniji paljenja svećica povodom obeležavanja Hanuke poručio da će biti potrebno vreme, ali da će ta odluka biti poništena, preneo je AFP.

 

Savet bezbednosti UN usvojio je sinoć rezoluciju kojom se zahteva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, nakon što su Sjedinjene Američke Države bile uzdržane. Za usvajanje rezolucije glasalo je 14 članica, uz buran aplauz, preneo je Rojters. Ovo je prva rezolucija SB UN o Izraelu i Palestincima za skoro osam godina. Rezolucija označava promenu američke prakse da štite Izrael od akcija Ujedinjenih nacija.

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...