Mubaraka dva puta vraćali iz mrtvih

Egipat

Mubaraka dva puta vraćali iz mrtvih

Planeta -
Njemu je u dva navrata stalo srce, zbog čega su lekari morali da koriste defibrilator

KAIRO - Zdravstveno stanje bivšeg predsednika Egipta Hosnija Mubaraka se pogoršalo u zatvoru, a lekari su morali u dva navrata da koriste defibrilator kako bi ga vratili u život.

Mubarak, koji je osuđen na doživotnu robiju, kako prenose agencije pozivajući se na lekare, u ponedeljak je dva puta reanimiran.

Njemu je u dva navrata stalo srce, zbog čega su lekari morali da koriste defibrilator."Jednom je pri svesti, potom bez svesti, i odbija hranu", rekao je jedan od lekara koji je istakao da Mubarak pati od teške depresije, visokog pritiska i teškoće sa disanjem. Mubarak je, kako je saopšteno iz zatvora Tora, i u nedelju u više navrata izgubio svest.

Egipatske vlasti razmatraju prebacivanje Mubaraka u bolnicu, što zahteva njegova porodica.Od izricanaj presude Mubarak se nalazi u stacionaru zatvora Tora, a prethodno je bio smešten u jednoj bolnici. Njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo prebacivanjem iz bolnice u zatvor.

Pogoršano zdravstveno stanje Mubaraka usledilo je u vreme političke neizvesnosti u Egiptu kada se bivši premijer iz njegove stranke suočava sa islamistima na izborima.

"On svima zadaje glavobolju“, rekao je Ahmed Badavi liberalni aktivista koji je učestvovao u svrgavanju Mubaraka.Svakodnevno, prema njegovim rečima, se pojavljuju glasine da je umro.

Bivši egipatski predsednik upozorio je svetske lidere i nevladine organizacije da nove vlasti žele da ga ubiju u zatvoru, preneo je njegov advokat agenciji AP. "Apelujem preko Agencije Asošijetet pres svim svetskim liderima i nevladini organizacijama - spasite Mubaraka", poručio je njegov advokat Farid al Dib, dodavši da je Mubarakovo stanje veoma kritično.

Mubaraku, koji se devet dana nalazi u zatvorskoj bolnici, 6. juna se stanje pogoršalo i lekari su morali u pet navrata da upotrebe respirator da bi mu pomogli da ponovo uhvati vazduh. Bivši egipatski predsednik i njegov ministar unutrašnjih poslova Habib al-Adli osuđeni su 2. juna u Kairu na doživotni zatvor zbog ubistva demonstranata tokom prošlogodišnjih masovnih protesta, dok su šestorica bivših komandanata policije oslobođeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track