Najnovije vesti

PROGOVORILE ŽENE KOJE OBREZUJU DEVOJČICE: Dok im to radimo moraju da ćute ili će ih preizirati
Foto: Shutterstock

Brutalno

PROGOVORILE ŽENE KOJE OBREZUJU DEVOJČICE: Dok im to radimo moraju da ćute ili će ih preizirati

Planeta

U Keniji se devojčice i dalje redovno obrezuju, pa čak dovode i mnoge britanske učenice afričkog porekla, tokom školskih praznika, da bi prošle kroz brutalni i varvarski postupak.

Dve žene, Hava i Fatima, inače majka i ćerka, poznate su "rezačice" koje se već dugo bave ovim poslom. Opisale se kako se ova užasna praksa izvodi pomoću britve i boce etanola, dok devojčicu drugi drže pritisnutu na podu, na komadu plastike.

"Stavimo devojčicu da sedne, stavimo joj povez na oči i zatim je neko polegne na pod. Nakon toga je mi tri puta razrežemo, na to stavimo alkohol... dakle, na ranu izlijete alkohol", opisuju ovaj varvarski čin žene.

"Alkohol malo peče, ali zaustavlja krvarenje. Mi im prekrijemo rukama usta, ali one moraju da ćute, jer će ih u suprotnom prezirati njihove vršnjakinje. Dakle, one moraju da zadrže sve u sebi i izdrže bol, jer će, ako se oglase, stalno razmišljati o tome šta sad druge devojčice misle o njima."

Iako je ovakvo "sakaćenje" žena zabranjeno širom razvijenog sveta, pa i u mnogim delovima Afrike, praksa se nastavlja među desetinama hiljada porodica koje se boje da će ih izgnati ako svoje ćerke ne izlože jezivoj tradiciji. Obrezivanja se inače izvode na mlađim devojčicama, jer se smatra da će se na taj način sprečiti promiskuitet i održati čast porodie.  Više od milion devojčica i žena koje žive u Evropi i Severnoj Americi bilo je podvrgnuto obrezivanju, tvrde različite organizacije za ljudska prava, s tim da ih samo u Evropi živi oko 700.000.

Haa i Fatima su dodale da se i nakon varvarske operacije brinu za pacijentkinje. "Svako jutro im čistimo rane s proređenim etanolom, a nakon dve nedelje je odvežemo da vidimo da li je rana dobro zarasla, i dopustimo joj da malo šeta po kući."

Do treće nedelje devojčice su obično bolje, iako i dalje ne bi smele da budu previše aktivne. Tek nakon mesec dana su obično zarasle i mogu da se vrate uobičajnoj svakodnevici, piše Dejli mejl.

Postoje tri vrste obrezivanja: potpuno ili delimično uklanjanje klitorisa, potpuno ili delomično uklanjanje klitorisa i malih usana, i sužavanje vaginalnog otvora. Pri trećoj, najekstremnoj vrsti, klitoris i stidne usne se odrežu bilo kakvim oštrim predmetom - staklom, nožem, makazama ili britvom. Krajevi usana se tad zašiju jedno za drugo, a kroz minijaturnu rupicu žene uriniraju a posle i krvare tokom menstruacije. Zbog svega toga, devojčice i žene često pate od bolova i infekcija.

(Express.hr)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...