(VIDEO) OVO JE NOVA JOŠ MOĆNIJA VERZIJA SUHOJA: Otkriveni aduti modernizovanog ruskog lovca!
Foto: Printscreen Youtube

Izvozna verzija Su-30SME

(VIDEO) OVO JE NOVA JOŠ MOĆNIJA VERZIJA SUHOJA: Otkriveni aduti modernizovanog ruskog lovca!

Planeta -

Rusija je otkrila detalje o borbenom avionu "suhoj Su-30SME", zapravo izvoznoj verziji "flankera" koji je u zvaničnu službu ušao prošle godine.

Na međunarodnoj izložbi u Maleziji predsednik korporacije Oleg Demčenko otkrio je specifikacije novog dvoseda, varijante "Suhoja Su-30SM" koji je nedavno ušao u sastav vazdušnih snaga Rusije i Kazahstana.

Podsetimo, Su-30SM je dobro primljen, zbog čega je za ruske vazdušne snage početkom 2016. naručile još 30 ovih lovaca, čime je "flanker" postao glavni adut vazdušnih snaga s više od 100 aviona u sastavu vazdušnih snaga i mornarice.

Izvozna varijanta Su-30SME teška je nešto više od 26 tona, može da uzleti i s težinom do 34 tone (više oružja, pun rezervoar...), a maksimalna brzina mu je 1,75 maha. Operativni radijus mu je 1280 km na nivou mora (s brzinom od 800 km/h), 3000 km na velikim visinama (s brzinom od 900 km/h) i 5600 km s dodatnim nadolivanjem goriva u vazduhu.

Za pogon aviona zadužena su dva AL-31FP mlazna motora s mogućnošću usmeravanja potiska, koji razvijaju 74,5 kN suvog potiska i 122,88 kN potiska s naknadnim sagorevanjem. Ovi motori omogućavaju avionu da nosi oružje teško 8.000 kilograma, koje može da se postavi na 12 nosivih točaka, piše Jutarnji.

Avion je opremljen infracrvenim i laserskim nišanima za označavanje i gađanje meta na zemlji. Novi radar može istovremeno da prati 15 vazdušnih meta meta, a istovremeno može da napadne četiri. Otkriveno je i da Su-30SME ima integrisani elektro-optički senzor za ciljanje spojen s navigacionim sistemom, displej za prikazivanje meta na viziru kacige i satelitski navigacijski sistem kompatibilan s formatima GLONASS i NAVSTAR.

"Su-30SME je nadograđena verzija moderne platforme bazirane na ruskim komponentama. Kako će se razvijati bazična ruska Su-30SM varijantna, tako će poboljšavati i performanse izvozne varijante Su-30SME", otkrio je Demčenko.

Cena ovog lovca nije otkrivena, ali pretpostavlja se da će biti oko 34 miliona dolara. Varijante "suhoja Su-30" inače su prilično popularne širom sveta pa se tako nalaze u sastavima vazdušnih snaga Alžira, Kine, Indije, Indonezije, Kazahstana, Malezije, Ugande, Venezuele i Vijetnama.

Kako će nova varijanta "flankera", koja se smatra borbenim avionom četvrte generacije, proći na međunarodnom tržištu ostaje da se vidi.

S obzirom na drastično rezanje vojnog budžeta i zasad nimalo impresivni izvoznički "uspeh" borbenog avionaa "suhoja Su-35S" (naručile su ga samo Kina i Indonezija i to ne u veliki broja) i još uvek nedovršenog borbenog aviona 5. generacije "Suhoja PAK FA" (samo je Indija zainteresovana za zajednički razvoj svoje varijante), Rusi se nadaju da će poboljšana varijanta pouzdanog, ultra agilnog i jeftinijeg "flankera" proći bolje.

(Jutarnji.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 7.epizoda Merkava : Ovaj tenk je borbena "kočija" Izraelske armije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track