TAKO TO RADE KINEZI: Si pozvao Trampa da spusti loptu sa Severnom Korejom
Foto: Reuters

Poziv na uzdržanost

TAKO TO RADE KINEZI: Si pozvao Trampa da spusti loptu sa Severnom Korejom

Planeta -

PEKING - Kineski predsednik Si Đinping u telefonskom razgovoru s predsednikom SAD Donaldom Trampom pozvao je na uzdržanost u rešavanju problema sa Severnom Korejom, javila je danas državna televizija CCTV.

Si je rekao Trampu da se Kina snažno protivi severnokorejskom nuklearnom programu, kojim se krše rezolucije Saveta bezbednosti UN, ali da se nada da će "sve strane biti uzdržane" i da će "izbeći pogoršanje situacije" na Korejskom poluostrvu.

Trampova administracija je ranije upozorila da su na stolu sve opcije, uključujući vojni napad, kako bi se Severna Koreja sprečila u pravljenju raketa s nuklearnim glavama kojima može da pogodi američku teritoriju.

Si i Tramp su telefonom razgovarali jutros po kineskom vremenu, u trenutku pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu i nagoveštaja da bi Pjongjang ove sedmice mogao da izvede šestu nuklearnu probu. Severna Koreja često značajne državne datume obeležava demonstriranjem vojne sile, a južnokorejski zvaničnici smatraju da bi Pjongjang mogao da izvede nuklearnu ili raketnu probu povodom godišnjice osnivanja vojske u utorak.

Tramp je pozivao Sija da izvrši veći pritisak na Severnu Koreju, kojoj je Kina veliki saveznik. Američki predsednik je danas razgovarao i s japanskim premijerom Šinzom Abeom, a dvojica lidera su se saglasili da pozovu Severnu Koreju da se uzdrže od provokativnog delovanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track