ČISTKA! Tramp otpustio direktora FBI Džejmsa Komija
Foto: Reuters

Šokantna odluka američkog predsednika

ČISTKA! Tramp otpustio direktora FBI Džejmsa Komija

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp danas je doneo šokantnu odluku da smeni direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija, čoveka koji je bio na čelu agencije zadužene za istragu veza između Trampove predizborne kampanje i Rusije.

"Predsednik je prihvatio preporuke Saveznog tužioca Džefa Sešensa i zamenika saveznog tužioca u vezi smene direktora FBI", saopštio je portparol Bele kuće Šon Spajser.

U saopštenju Bele kuće se dodaje da će potraga za novim direktorom FBI početi "odmah".

Iznenadna smena Komija, koji je imao kontroverznu ulogu u predsedničkoj kampanji 2016. godine izazvaće zasigurno šok u Vašingtonu, navodi francuska agencija.

U pismu upućenom Komiju Tramp ga je obavestio da odluka o smeni stupa na snagu odmah.

"Iako veoma cenim što ste me obavestili u tri odvojene prilike da nisam pod istragom, ipak se slažem sa ocenom Ministarstva pravde da Vi niste u stanju da efikasno vodite Biro", navodi se u pismu Trampa.

"Od suštinske je važnosti da nađemo novo rukovodstvo za FBI koje će povratiti poverenje javnosti u njegovu misiju primene i sprovođenja zakona", naveo je Tramp.

Pismo Komi nije primio lično, jer ga je odluka o smeni zatekla na službenom putu u Los Angelesu. U trenutku dok se obraćao zaposlenima FBI, svi su zajedno za Trampovu čuli na televiziji, koja je bila upaljena u prostoriji. Izvori kažu da je komi prvo mislio da su mu agenti priredili šalu, pa se nasmejao, ali zatim je nastao tajac, pa komešanje, a onda i potpuni šok. Komi je prekinuo govor i odveden je u drugu prostoriju.

U tom je trenutku je stigao i telefonski poziv kojim mu je službeno pročitana predsednikova odluka o smeni.

Podsetimo, Komijeva odluka da ponovno otvori istragu o spornim mejlovima Hilari Klinton samo nedelju dana pre predsedničkih izbora i da o tome obavesti Kongres i javnost, mogla je biti ključna za izbore jer je nakon nje došlo do obrta u anketama i je popularnost klintonove u odnosu na Trampa je počela da opada.

S obzirom na vrlo tesne rezultate izbora Komijeva odluka se smatra ključnom za Trampovu pobedu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track