ŠOKANTNA ISPOVEST MAJKE KENEDIJEVIH O MRAČNIM PORODIČNIM TAJNAMA: Deci nismo dali da plaču i da jedu

Kraljica moćne familije

ŠOKANTNA ISPOVEST MAJKE KENEDIJEVIH O MRAČNIM PORODIČNIM TAJNAMA: Deci nismo dali da plaču i da jedu

Planeta -

Nedavno je pronađen intervju u kojem je Rouz Kenedi otvoreno progovorila o svim mračnim tajnama svoje porodice

Kaže se da iza svakog uspešnog muškarca stoji žena, ali u slučaju Rouz Kenedi, ona je uspešna žena iza petorice uspešnih muškaraca.

Supruga ambasadora Džoa Kenedija Starijeg i majka predsednika Džona F. Kenedija, senatora Roberta F. i Teda Kenedija i heroja Drugog svetskog rata - Džoa Kenedija Mlađeg, predstavljala je tihu silu iza političke dinastije tokom 104 godine života.

Ali nova strana legendarne supruge i majke otkrivena je zahvaljujući nedavno otkrivenim audio intervjuima koje je snimio pisac njenih memoara "Times to Remember".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iako audio kasete nikad nisu izašle u javnost, supruga pisca Roberta Koglana prosledila ih je istoričaru koji prati porodicu Kenedi, Lorensu Limeru, kad joj je suprug umro 1992. godine. Limer, koji je napisao četiri knjige o poznatoj irsko-američkoj familiji, napisao je novu dramu prema pomenutim kasetama, koja bi trebalo da se premijerno izvede sledeće nedelje u Njujorku.

Istoričar je ipak i pre premijere odlučio da podeli sa svetom neke od zanimljivosti o Rouz, na koje je naišao u 40 sati dugim intervjuima.

"Nju je istorija zanemarila. Pa ipak, ona je jedina osoba koja je preživela celu priču, jedina koja je mogla iskreno i detaljno da priča o svemu što se događalo", izjavio je Limer.

Nikad nije ušla u detalje ćerkine lobotomije

Među vrućim temama koje su se činile previše kontroverznima za njene memoare bila je i lobotomija ćerke Rozmeri iz 1941. godine. Treće najstarije Kenedijevo dete rođeno je s blagim mentalnim poremećajem 1918. godine i nikad nije prerasla intelektualnu razinu četvorogodišnjaka. Iako je bila poslušna u detinjstvu, u adolescentskom dobu je počela da se uveče iskrada iz internata. Kada je imala 23 godine, otac je odlučio da je tajno odvede na lobotomiju, zbog koje je ostatak života provela onesposobljena. Kad su je pitali o toj tragediji, Rouz je spomenula ćerkino stanje, ali je odbila da detaljnije priča o proceduri. "Rozmerin um je u potpunosti nestao. To se dogodilo zbog nezgode o kojoj ne želim da pričam."

Tokom života, Rouz je gledala kako prerano umire četvoro od njenih devetero dece. Najstariji Džo pognuo je na ratištu u Drugom svetskom ratu, na sinove Džeka i Bobija su izvršeni atentati, a ćerka Ketlin je poginula u avionskoj nesreći. Rouz je dodala da se porodica opirala depresiji uprkos velikim gubicima.

"Bilo bi sebično i demorališuće da smo se koncentrisali na tragedije. Kad bi deca došla kući, pokušavali bi da ne pričamo o tome. Nakon što je Džek umro, postojala je izreka, za moje unuke, da nema plakanja u kući. Ako bi plakao, poslali bi te tamo odakle si došao. Insistirala sam na tome."

Iako su mnogi govorili da je porodica ukleta zbog silnih nesreća koje su proživljavali, ona je uvek pokušavala da se priseti dobrih stvari.

"Upoznavali smo predsednike i vojvode, kraljeve i kraljice. Imali smo novca, talenta i međusobno smo održavali veze. Bili smo lepi... Nisam bila iznenađena kad bi nam se dogodile tragedije, sve je bilo presavršeno da bi potrajalo."

Nije sve bilo savršeno

Rouz priznaje da nije bilo uvek sjajno biti Kenedi. Ona je opsesivno vagala decu svaki dan. Kaže da su Kenedijevi bili poznati po tome što su bili skloni debljanju, pa im nije dala da jedu poslastice poput sladoleda. Ona bi ih i fizički kažnjavala lenjirom ili vešalicom za odeću kad god ne bi bili pristojni za stolom za vreme obroka.

Mnogi veruju da nije bilo puno ljubavi između Rouz i njenog supruga. Govorilo se da je reč o braku iz koristi jer je Rouz bila ćerka bostonskog gradonačelnika Džona Ficdžeralda, dok je Džo bio uspešan broker s političkim težnjama. Tokom 55 godina braka, Džo je navodno imao brojne afere, i to s poznatim glumicama Glorijom Svonson i Marlen Ditrih. Kad je imao 60 godina, započeo je devetogodišnju aferu sa sekretaricom Džanet Fontejn, koja je na početku njihove veze imala samo 24 godine. Fontejnova tvrdi da je Rouz sigurno znala za njihovu vezu, ali je imala osećaj da je majka Rouz osećala olakšanje što joj suprug ima društvo, pa je nije zamarao svojim potrebama, piše Daily Mail.

U intervjuima Rouz nije direktno progovorila o suprugovom neverstvu, ali je rekla da je upozoravala snaje da će uvek biti glasina o njihovim supruzima i da ih treba ignorisati. Iako se možda nije udala za muškarca iz snova, bila je ispunjena jer je gledala kako odrastaju njena uspešna deca (premda je u mnogim slučajevima bilo tragičnih ishoda). Ona je na određeni način bila ne samo ambiciozna kao Džo, nego čak i više, jer je živela kroz živote svoje dece. Rouz je umrla 1995., kad je imala 104 godine. A samo jedno od njene dece je još uvijek živo, 87-godišnja Džin, bivša američka ambasadorka u Irskoj.

(Express.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko će od utorka voditi BIA?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track