PETAR POROŠENKO PRETI MALORUSIJI: Vratićemo je pod okrilje Ukrajine, zajedno sa Krimom
Foto: Reuters

odmah po najavi formiranja

PETAR POROŠENKO PRETI MALORUSIJI: Vratićemo je pod okrilje Ukrajine, zajedno sa Krimom

Planeta -

Nedugo posle najave da će se na istoku Ukrajine formirati nova država - Malorusija, oglasio se i predsednik Ukrajine Petar Porošenko, koji tvrdi da će novoformoranu državu vratiti pod okrilje Ukrajine.

Novi državu je najavio Aleksandar Zaharšenko, lider Donjecke narodne republike.

"Projekat Novorosija je sahranjen, a Ukrajina će vratiti suverenitet nad Donbasom i Krimom", preneo je portparol Porošenka Svjatoslav Čegolko predsednika Petra Porošenko izjavu na Tviteru.

Sukob u Donbasu izbio je u aprilu 2014. godine kao lokalnu kontra-reakciju na pobunu na Majdanu koji je sponrisao Zapad u Kijevu. Tim protestima je u februaru te godine srušen predsednik Viktora Janukovič.

Stanovnici regiona Donjeck i Lugansk održali su referendume o nezavisnosti i proglasili su Narodne republike Donjeck i Lugansk. Kijev je od tada sprovodio vojnu operaciju, ali je naišao na čvrst lokalni otpor.

U februaru 2015. godine, snage Kijeva i pristalice nezavisnosti Donbasa potpisale su mirovni sporazum u beloruskoj prestonici Minsku.

Dogovor predviđa pun prekid vatre, povlačenje oružja sa linije kontakta u Donbasu, kao i ustavne reforme koje bi dobile poseban status Donjetskoj i Luganskoj narodnoj republici. Uprkos sporazumu kojim su posredovale Rusija, Francuska, Nemačka i Ukrajina, režim prekida vatre se redovno krši, pri čemu obe strane optužuju jedni druge.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track