(VIDEO) HAVAJCI U PANICI, SPREMAJU SE ZA NUKLEARNI NAPAD: Raketa od Severne Koreje do Amerike stiže za 20 minuta!
Foto: Printscreen Index.hr

počela obuka građana

(VIDEO) HAVAJCI U PANICI, SPREMAJU SE ZA NUKLEARNI NAPAD: Raketa od Severne Koreje do Amerike stiže za 20 minuta!

Planeta -

Američka savezna država Havaji priprema se za mogući nuklearni napad Severne Koreje, javljaju svetski mediji.

Službenici u Havajima pripremaju plan hitne odbrane od rakete koju bi Severna Koreja mogla da ispali na ovu saveznu državu. Agencija za upravljanje hitnim slučajevima (EMA) predstavila je kampanju podučavanja građana, o tome šta trebaju da urade ako Pjongjang odluči da ih napadne.

"Ne želimo da izazivamo nepotreban stres u javnosti, ali odgovorni smo za planiranje reakcije na svaku moguću opasnost", izjavio je službenik agencije Vern Mijagi i dodao:

"Jedva čekamo da pokrenemo kampanju javnog informisanja kako bismo učinili da stanovnici Havaja znaju šta trebaju da urade ako dođe do opasnosti".

Deo kampanje je i testiranje sirene za hitne slučajeve svakog prvog radnog dana u mesecu: "Prvo će se oglasiti normalna sirena, a zatim ona koja će se koristiti u slučaju napada".

Severna Koreja je početkom jula testirala interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) Hwasong-14 koja može da dobaci do Aljaske i Havaje. Službenici procenjuju da bi raketa s nuklearnom bojevom glavom mogla da stigne do Havaje za samo 20 minuta.

Kurir.rs/index.hr

Foto printscreen index.hr

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track