(VIDEO) OVO JEZERO IZGLEDA KAO I SVAKO DRUGO: Ali, u dubini se krije čitav grad duhova!
Foto: Profimedia

HLADNA VODA GA JE OČUVALA

(VIDEO) OVO JEZERO IZGLEDA KAO I SVAKO DRUGO: Ali, u dubini se krije čitav grad duhova!

Planeta -

U okviru Nacionalnog parka Banf u Kanadi nalazi se glečersko jezero Minevanka koje krije potopljeni grad s kraja 19. veka.

Jezero u Alberti na površini izgleda kao i svako drugo. Okruženo je krošnjama drveća, duboko je 142 metra, a prostire se na površini od oko 20 kvadratnih kilometara.

Reč je o mestu koje privlači ljubitelje prirode, kajakaše, planinare i bicikliste.

Ipak, mnogi posetioci ne znaju da se ispod ove ogromne količine vode krije grad koji je moguće istražiti pomoću ronilačke opreme. U pitanju je turističko naselje Minevanka Lending, osnovano krajem 19. veka, u kojem su se nalazile četiri avenije, tri ulice, nekolicina kuća, hotela i restorana.

foto: Youtube/Printscreen

Da bi područje snabdeli energijom, stanovnici su 1912. i 1941. izgradili brane u okviru elektrane Klagari. Nivo jezera tako je podignut za oko 30 metara, a tom prilikom potopljeno je turističko odmaralište.

"Tokom Drugog svetskog rata je falilo energije. Kalgari i okolna mesta značajno su narasli i bila im je potrebna struja, a jezero Minevanka bilo je odgovor na sve njihove probleme," objašnjava arheolog Bil Peri iz organizacije Parkovi Kanade.

foto: Youtube/Printscreen

Iako je većina objekata bila izgrađena od drveta, gradić nije "istrulio“. Naprotiv, hladna voda glečerskog jezera očuvala je potopljene zgrade, koje svake godine "poseti“ oko 8.000 ronilaca.

Kurir.rs/Atlas Obscura Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track