Najnovije vesti

DRAMATIČNO U KATALONIJI! SAT ODBROJAVA: Puđdemon mora do 10 sati da odluči o nezavisnosti!
Foto: EPA, Foto: EPA

DAN ODLUKE

DRAMATIČNO U KATALONIJI! SAT ODBROJAVA: Puđdemon mora do 10 sati da odluči o nezavisnosti!

Planeta

Katalonski lider Karles Puđdemon ima vremena da do 10 sati odluči da li će proglasiti nezavisnost.

Puđdemon je juče rekao na sastanku svoje partije da će formalno proglasiti nezavisnost ako Španija danas počne proces suspenzije katalonske autonomije, naveo je izvor iz katalonske vlade.

Madrid je dao rok regionalnoj vladi Katalonije da do danas odustane od simboličnog proglašenja nezavisnosti od prošle nedelje, ili da se suoči sa direktnom vlašću Madrida nad Katalonijom, prenosi Rojters.

Ukoliko bi premijer Španije Marijano Rahoj započeo primenu ukidanja katalonske autonomije, bilo bi potrebno od tri do pet dana da regionalna autonomija bude potpuno suspendovana, navodi britanska agencija.

Španski premijer Marijano Rahoj apelovao je juče na katalonskog lidera da "deluje razumno", pošto se približava rok koji je severoistočni region dobio da odustane o težnji za nezavisnošću, dok je vicepremijerka Soraja Saens de Santamarija zapretila privremenim ukidanjem autonomije Katalonije.

"Tražim od Puđdemona da deluje razumno, na uravnotežen način, da stavi interese građana u prvi plan", poručio je Rahoj u španskom parlamentu.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...