SKANDAL TRESE AMERIKU: CIA udarila na Trampa! Bela kuća sprema osvetu
Foto: Profimedia, EPA

Otvoreni tajni dosijei o atentatu koji je šokirao svet

SKANDAL TRESE AMERIKU: CIA udarila na Trampa! Bela kuća sprema osvetu

Planeta -

Agencija stopirala objavljivanje ukupno 300 ključnih dosijea. „Za šest meseci ću ih objaviti“, poručio šef Bele kuće

VAŠINGTON - Donald Tramp, šef Bele kuće, priprema žestoku osvetu CIA, koja je stopirala objavljivanje svih 3.100 dosijea o ubistvu Džona F. Kenedija, 35. predsednika Amerike, koji je ubijen 22. novembra 1963. u Dalasu.

Tramp je ranije najavio da će otkriti istinu o ubistvu Kenedija i da su dosijei „vrlo zanimljivi“, ali je u poslednji čas morao da popusti zahtevu CIA i FBI, koji su zatražili da se 300 dokumenata ne objavljuje.

Pretnja po bezbednost

Kao razlog je navedeno da ti dosijei predstavljaju pretnju za nacionalnu bezbednost Amerike. Zapravo, u njima se otkriva identitet agenata koji su bili angažovani u inostranstvu, kao i njihov način rada.

Ovi dosijei će biti podvrgnuti reviziji u trajanju od šest meseci.

- Nemam izbora - naveo je Tramp ukazujući na „potencijalno nepovratnu štetu“ po nacionalnu bezbednost.

Dokumenti čije je objavljivanje odobreno odnose se na dane posle ubistva Džona Kenedija 22. novembra 1963. u Dalasu, tokom kojih su federalni agenti dobijali dojave i proveravali glasine.

- Za šest meseci ti dosijei će biti objavljeni - poručio je Tramp svojim saradnicima.

Izvori iz Bele kuće koji su želeli da ostanu anonimni navode da je predsednik veoma razočaran potezom CIA i FBI i da će sigurno biti konsekvenci po ove vladine agencije.

foto: Reuters

Smena direktora

- Predsednik je razočaran brojem sklonjenih dosijea. Ne možemo zauvek da krijemo istinu - naveo je izvor.

Podsećamo, Tramp je u januaru ove godine, po polaganju zakletve, posetio Lengli, sedište CIA, gde je održao govor pred 400 agenata agencije. Tramp je smenio direktora Džona Brenona, koji je bio Obamin kadar, i imenovao Majka Pompea za direktora.

Vikiliks nudio nagradu

ZA TAJNE 100.000 DOLARA

Sajt Vikiliks, čiji je vlasnik Džulijan Asanž, ponudio je 100.000 dolara nagrade za dosijee koja je CIA stopirala. Sajt je naveo da će nagradu isplatiti ukoliko se pokaže da neobjavljeni dosijei predstavljaju kršenje zakona, neefikasnost obaveštajnih službi ili greške administracije.

STROGO POVERLJIVO / EVO ŠTA SE NALAZI U OBJAVLJENIM DOSIJEIMA

Poseta Meksiko Sitiju

SASTANAK OSVALDA S AGENTOM KGB

Li Harvi Osvald se dva meseca uoči ubistva Kenedija u Meksiko Sitiju sastao s Valerijem Vladimirovičem Kostikovom, agentom KGB iz čuvenog 13. departmenta čija su specijalnost bili atentati.

FBI veruje da je sastanak bio vezan za davanje vize ili pasoša Osvaldu. On se u Meksiko Sitiju sastao i sa zvaničnicima u Ambasadi Kube.

Osvald je po uverenju bio marksista i nekoliko godina pre atentata boravio je u SSSR želeći da ostane tamo da živi.

Mutni poslovi agencije

CIA PREKO MAFIJE HTELA DA UBIJE KASTRA

Administracija Džona F. Kenedija angažovala je mafiju da likvidira Fidela Kastra, kubanskog lidera. Agent CIA stupio je u vezu sa Semom Đančanom, Amerikancem poreklom sa Sicilije koji je imao veze s mafijom, i ponudio mu 150.000 dolara da unajmi nekoga da ubije Kastra. Kada je ovaj pokušaj propao, navodi se da je CIA pokušala da preko mafije angažuje nekoga da otruje Fidela Kastra. U dokumentima se navodi i da je CIA planirala sabotaže na delovima za avione koje je Kuba uvozila iz Kanade.

Doušnik FBI tvrdi

PRAVI UBICA JE POLICAJAC TIPIT

Kenedija je likvidirao DŽ. D. Tipit, policajac iz Dalasa, koga je potom ubio Li Harvi Osvald. Izvor je anonimni doušnik, a dosije je dostavljen direktoru FBI. Doušnik je naveo da su se Osvald, Dž. D. Tipit i Džek Rubi, koji je dva dana posle atentata ubio Osvalda, sastali pre Kenedijevog dolaska u Dalas. Prema zvaničnoj verziji, Dž. D. Tipit bio je u patroli kada je 45 minuta posle atentata zaustavio Osvalda, koji mu je iz blizine pucao u glavu. Dž. D. Tipit je bio član jedne desničarske organizacije. Rubi je umro od raka pluća 1967.

Izveštaji KGB

DŽONSON ORGANIZOVAO ATENTAT

Sovjetska tajna služba KGB u svojim izveštajima navodi da je ubistvo Kenedija organizovao njegov naslednik Lindon Džonson.

U dosijeima se navodi da KGB poseduje podatke koji ukazuju na to da je Džonson odgovoran za atentat. KGB navodi da je potrebno da se sovjetska vlada upozna s postojećim ličnim odnosima između predsednika Džonsona i porodice Kenedi, naročito između predsednika Džonsona i Roberta i Teda Kenedija, navodi se u dosijeima CIA.

Brat predsednika švrljao

ROBERT KENEDI BIO S MERILIN MONRO

Dosijei otkrivaju i da je FBI 1964. upozorio Roberta Kenedija, mlađeg brata predsednika Džona, da se priprema objavljivanje knjige u kojoj se navode detalji o njegovoj vezi s Merilin Monro, nekada najlepšom i najpoželjnijom ženom na svetu. Robertu je poruku uputio lično direktor Dž. Edgar Huver. Navodi se i da je Robert bio u njenoj kući nakon što je ona pronađena mrtva. Veza Roberta i Merilin bila je javna tajna u Holivudu, a spekulisalo se i da je Džon imao vezu s njom.

foto: Kurir

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kenedi je živ ili su ga ubili iluminati! 10 senzacionalnih teorija zavere o atentatu na DŽFK!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track