(VIDEO) PRANJE NOVCA, TAJNI RAČUNI, LAŽNE IZJAVE: FBI tvrdi da su ovo gresi Pola Manaforta u 12 tačaka
Foto: Reuters

otpečaćena optužnica

(VIDEO) PRANJE NOVCA, TAJNI RAČUNI, LAŽNE IZJAVE: FBI tvrdi da su ovo gresi Pola Manaforta u 12 tačaka

Planeta -

Bivši šef izbornog štaba američkog predsednika Pol Manafort i jedan njegov saradnik, u okviru istrage o navodnim vezama predsednika Donalda Trampa i Rusije, optuženi su po 12 tačaka, među kojima su zavera protiv SAD i pranje novca.

Optužnica protiv Manaforta i njegovog saradnika Rika Gejtsa je prva u okviru istrage koju vodi bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Robert Mjuler. Manafort i Gejts su se danas predali federalnm vlastima, pošto je objavljeno da je protiv njih podignuta prva optužnica.

Asošijetid pres navodi da je federalna velika porota protiv Trampa i Gejtsa podigla opužnicu za zaveru protiv SAD i druge prekršaje. Danas otpečaćena optužnica sadrži 12 tačaka, među kojima je i plan za pranje novca, neprijavljivanje rada kao stranog agenta, davanje lažnih izjava i više tačaka za neprijavljivanje računa u stranim bankama.

Manafort i Gejts su optuženi da su provukli desetine miliona dolara iz isplata kroz strane kompanije i bankovne račune. U optužnici se navodi da su novac prebacivali preko tajnih bankovnih računa na Kipru, Sent Vinsent i Grenadinima i Sejšelima. Ukupno je preko tih računa prošlo više od 75 miliona dolara.

Manaford je optužen za pranje više od 18 miliona dolara. On je smenjen s čela Trampovog izbornog štaba u avgustu prošle godine kada su se pojavili navodi da je organizovao tajnu lobističku operaciju za proruske snage u Ukrajini. AP je takođe izvestio da je Manafort pre deset godina zastupao ruskog milijardera sa ciljem da promoviše interese ruskog predsednika Vladimira Putina.

Mjuler je imenovan za specijalnog savetnika u maju da vodi istragu Ministarstva pravde da li je Moskva bila povezana s Trampovim štabom. On je imenovan nedelju dana pošto je Tramp smenio Džejmsa Komija s čela FBI-aja koji je tada vodio sličnu istragu. Protiv Manaforta je već vođena istraga zbog svog njegovog poslovanja u Ukrajini i rada za njenog bivšeg, proruskog predsednika Viktora Janukoviča. Ta istraga je uključena u Milerovu istragu.

Manafort se nedavno prijavio u Ministarstvu pravde kao strani agent zbog rada za Ukrajinu. Retroakltivno prijavljvanje je prećutno priznaje da je radio u vašingtonu kršeći federalne zakone o transparentnosti, navodi AP.

Gejts je dugogošnji saradnik Manaforta. Njegovo ime se pojavljuje u dokumentima povezanim s firmom koju je Manafort osnovao na Kipru za uplate od političara i biznismena iz istočne Evrope, navodi Njujork tajms.

Kurir.rs/Beta

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KLJUČNI SVEDOCI U TUŽILAŠTVU! Da li je baka sa kozama videla Zorana Marjanovića na nasipu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track