OPERACIJA NA MOZGU LIŠILA JE OMILJENOG VOĆA: Kada vidi jabuku doživi pakao i počne da drhti
Foto: Profimedia

strašno

OPERACIJA NA MOZGU LIŠILA JE OMILJENOG VOĆA: Kada vidi jabuku doživi pakao i počne da drhti

Planeta -

Posle tri hirurške intervencije za tri nedelje, profesorka matematike Debora Brendon zadrhti kad vidi jabuku

Debora Brendon, pisac I profesorka na katedri za matematiku Univerziteta Karnegi Melon, imala je tri operacije na mozgu za samo tri nedelje. Teškoće na putu da povrati svoj život opisala je u nekoliko eseja, a redovno učestvuje i u razgovorima na društvenim mrežama gde deli iskustva o svojoj bolesti.

Nedavno je objavila memoare "Ali moj mozak je imao druge ideje". Brendonova je imala vaskularni poremećaj zbog koga su joj dva krvna suda u mozgu krvarila, izazivajući nova oštećenja. Kaže da je znala da će oporavak biti dug i težak, ali su je šokirale neke naizgled minorne promene koje nije očekivala. Prvi udarac doživela je pri susretu sa svojim omiljenim voćem, jabukom.

"Dok su mi zubi prodirali kroz njenu koru, sva čula su se aktivirala, izazivajući haos u nervnom sistemu. Kora je grebla zube i desni kao da ih dere. Sok koji je potekao palio mi je usne svojom kiselošću. Krckanje je bilo nepodnošljivo glasno i napalo mi čitavo biće, udarajući u svako nervno vlakno, svaku ćeliju, i cepalo ih na komadiće", opisala je Brendonova u članku za sajt Nerativli. Bilo je to nešto što nikako nije očekivala.

"Na pomen reči 'jabuka' nekada sam zamišljala zelenu voćku sa malo primesa crvene, sjajnu, sa netaknutom korom. Sada zamišljam svoje ogoljene zube koji se spremaju da je zagrizu, gotovo mogu da čujem krckanje – i sva se zgrčim, uvučem ramena i počnem da drhtim." Ovo nije prvi put da joj je povreda mozga uticala i na ovaj segment života. Posle jednog krvarenja na mozgu pre operacija, nedeljama je sve što je jela bilo potpuno lišeno ukusa, ma koliko soli ili šećera da je dodavala. Nije mogla da oseti čak ni jako začinjenu hrana. Posle mesec dana, došlo je do preokreta i Brendonova je bila iznenađena kada je osetila eksploziju ukusa na svom jeziku.

Sada ima drugačiji problem. Dovoljno je da zamisli tragove zuba na sjajnoj kori jabuke, pa da okrene glavu. Ipak, odlučila je da ne odustaje. Do nedavno nije moglačak ni da izgovori ime omiljene voćke a da ne zadrhti. "Sada ne samo da mogu da ga kažem, već i da zapišem čitavo svoje iskustvo, iako često moram da napravim pauzu zbog drhtavice." Brendonova kaže da u međuvremenu uživa u trešnjama, naru, mangu, kiviju i kruškama, sa kojima nema problema.

(Kurir.rs)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track