NEUNIŠTIVA: Angela Merkel ostaje kancelarka
Foto: Profimedia

Najmoćnija žena sveta i dalje na čelu Nemačke

NEUNIŠTIVA: Angela Merkel ostaje kancelarka

Planeta -

Merkelova je uspela da nađe izlaz iz naizgled bezizlazne situacije i ipak pokrene pregovore o velikoj koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Martina Šulca

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel, liderka Hrišćansko-demokratske unije (CDU), ponovo je izvela neočekivano i izborila se izlazak iz ćorsokaka - postigla je okvirni dogovor s Martinom Šulcom, liderom Socijaldemokratske partije (SDP), o formiranju vlade.

Mnogi su je već otpisali i poslali u penziju nakon neuspeha pregovora o koaliciji sa Slobodnim demokratama (FDP) i Zelenima, ali najmoćnija žena sveta je uspela da se izbori za četvrti kancelarski mandat.

foto: Profimedia

Pritisak sa svih strana

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer naterao je Merkelovu i Šulca, koji je od izbora 24. septembra odbijao bilo kakvu mogućnost formiranja koalicije sa nekadašnjim partnerima iz CDU, da se sastanu i razgovaraju o svim varijantama za sastav vlade.

- Dve velike stranke dogovorile su se o započinjanju koalicionih pregovora - objavio je Bild.

Tenzije

PRVI RAZGOVOR S ERDOGANOM

Angela Merkel i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarali su preksinoć telefonom, prvi put od letošnjeg izbijanja tenzija između te dve zemlje. Merkelova je u razgovoru obećala da će raditi na tome da se što pre pošalju sredstva Evropske unije namenjena za pomoć sirijskim izbeglicama u Turskoj.

Ipak, još mnogo pregovora, koji neće biti gotovi pre Božića, biće potrebno da se vlada i formira.

- Postigli smo širi dogovor o tome da ne isključujemo bilo koju opciju za formiranje vlade. To ne znači da je formiranje velike koalicije automatsko - poručio je juče Šulc.

foto: Profimedia

Lider SDP se očigledno sada koleba, iako je poslednja dva meseca insistirao na tome da je narod na izborima rekao „ne“ velikoj koaliciji njegove stranke i CDU, ali pritisak na njega je veliki da do dogovora dođe. Pritisak dolazi i iz partije, u kojoj je i Štajnmajer, ali i iz Brisela, gde su u strahu da će Merkelova izgubiti položaj kancelarke.

Kalkulacije u SDP

- Plan u SDP je bio da budu jaka opozicija kancelarki tokom poslednjih godina na funkciji. Želeli su da izgledaju sveže i dinamično, ali se ova pozicija menja. Prvo ih je pritisnuo Štajnmajer, a onda i mnogi stranački funkcioneri koji nisu baš radi da se odreknu svojih fotelja. Ipak, realan je strah da će ih još jedna koalicija sa CDU koštati glasova i da će dodatno oslabiti na ponovljenim ili novim izborima - rekao je Tomas Jager, profesor međunarodne politike na Univerzitetu u Kelnu.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track