TAJNI DOKUMENTI ISLAMSKE DRŽAVE OTKRIVAJU: Borcima su odsecali ruke, a najgori zločin kažnjavao se bacanjem sa zgrade
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

ID NA SAMRTI

TAJNI DOKUMENTI ISLAMSKE DRŽAVE OTKRIVAJU: Borcima su odsecali ruke, a najgori zločin kažnjavao se bacanjem sa zgrade

Planeta -

Zloglasna organizacija koja godinama teroriše zemlje Bliskog istoka i čiji su vukovi samotnjaci odgovorni za najveće terorističke napade na teritoriji Evrope zadnjih godina, pred svojim je slomom.

Samoproglašeni kalifat više praktično ni ne postoji, borci su isterani iz većih gradova, a savezničke vojske poručuju da je konačni pad Islamske države samo pitanje dana.

Jedan od tajnih dokumenata ove organizacije je uredba kojom se vodećim strukturama organizacije naređuje da na teritoriji koji je pod njihovom kontrolom kažnjavaju svi borci koji pokušaju da pobegnu od borbe s iračkim snagama. Svakoga koga zarobe dužni su da predaju "vojnom sudu" i "vojnim obaveštajcima".

Kako kaže jordanski stručnjak, Hasan Abu Hanijeh, ovaj "vojni sud" uglavnom bi delio smrtne kazne jer se većina slučajeva ticala upravo boraca koji su pokušali da pobegnu iz borbe ili tražili da ih vrate u matičnu zemlju.

Neki drugi dokumenti otkrivaju kako je Islamska država kažnjavala svoje "policajce" koji su uhapšeni zbog konzumiranja alkohola, krađe ili seksualnog zlostavljanja dece.

Krađa je bila kažnjavana odsecanjem ruke, konzumacija alkohola bičevanjem i zatvorom, kao i zlostavljanje dece dok su homoseksualnost kažnjavali smrtnom kaznom i to bacanjem "krivca" s krova visoke zgrade.

Kurir.rs/ Net.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track