SMS OFANZIVA NA ŠULCA: Makron i Cipras pritiskaju lidera nemačkih socijaldemokrata da uđe u koaliciju sa Merkelovom!
Foto: fonet

nemačka još nema vladu

SMS OFANZIVA NA ŠULCA: Makron i Cipras pritiskaju lidera nemačkih socijaldemokrata da uđe u koaliciju sa Merkelovom!

Planeta -

Posle neuspelog pokušaja demohrišćana kancelarke Angele Merkel da formiraju vladu s liberalima i zelenima i odbijanja koalicije sa ekstremno desnom Alternativom za Nemačku (AfD), jedina šansa da se izbegnu novi izbori su koalicija sa socijaldemokratama (SPD) koje su se prethodno opredelile za da ostanu opozicija.

Kao saznajemo iz pouzdanih izvora, na lidera socijaldemokrata Martina Šulca izvršena je prava SMS ofanziva od strane evropski socijalista, pre svega predsednika francuske Emanuala Makrona, i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, da uđe u koaliciju sa Merkelovom..

Cipras je u svom SMS poručio Šulcui: "Ne zaboravi, da se istinita leva i napredna pozicija ne sastoji od toga da se sopstveni identitet ponajviše očuva čistim. Pre svega mora da se bori za stvarne promene i reforme. Ja sam siguran da ćeš ti doneti pravilnu odluku."

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je danas da Nemačka, koja se nalazi u političkoj krizi nezapamćenoj za nemačke prilike, treba da povrati stabilnost.

"Bila bi dobra stvar da Nemačka povrati stabilnost i nastavi putem jedinstva i solidarnosti Evrope", rekao je Cipras u Parizu, gde se nalazi da bi dobio nagradu za političku hrabrost francuskog magazina Politik anternasional.

Neposredno pošto je dobio Ciprasovu poruku, Šulca je pozvao i Markon i okvirno mu iponovio isto. Na kraju je intervenisao i sam predsednik

Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i gotovo naterao Merkelovu i Šulca, koji je od izbora 24. septembra odbijao bilo kakvu mogućnost formiranja koalicije sa nekadašnjim partnerima iz CDU, da se sastanu i razgovaraju o svim varijantama za sastav vlade.

"Postigli smo širi dogovor o tome da ne isključujemo bilo koju opciju za formiranje vlade. To ne znači da je formiranje velike koalicije automatsko", poručio je juče Šulc.

Kurir.rs

Foto

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Saša Janković: “Hteo sam da budem premijer”!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track