Britanija napušta Evropsku uniju

Na referendumu odlučuju

Britanija napušta Evropsku uniju

Planeta -
Premijer Dejvid Kameron razmatra odluku da se u Britaniji održi referendum na kojem bi građani glasali da li žele da napuste evropsku zajednicu ili da se dosadašnji odnosi zadrže

LONDON - Biti il’ ne biti.Velika Britanija mogla bi uskoro da napusti Evropsku uniju, prenose mediji iz te zemlje. Prema njihovim navodima, britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da je počeo da razmatra mogućnost da se u toj zemlji u narednom periodu održi građanski referendum na kome bi Britanci glasali da li su za to da njihova država napusti evropsku zajednicu ili da zadrži dosadašnje odnose s njom.Međutim, Kameron u autorskom tekstu koji je objavljen na sajtu lista Sandej telegraf navodi da za njega reči „Evropa“ i „referendum“ i dalje mogu da idu zajedno. Precizirao je da ne podržava referendum o izlasku Britanije iz EU, već o tome da li Britanija treba da promeni odnose sa Unijom.- I dalje smatram da izlazak iz EU ne bi bio u najboljem interesu zemlje, ali činjenica je da britanski narod nije zadovoljan sadašnjim stanjem, a nisam ni ja. Zato ću raditi na tome da Britanija ima nešto drugačiji i fleksibilniji položaj u EU, koji podrazumeva manje obaveza nego što ih ima sada - istakao je Kameron i dodao da Britanija neće podržati mere usmerene ka čvršćoj integraciji unutar EU kako bi se učvrstio evro i upozorio da evropska birokratija već uveliko guši njegovu zemlju.Inače, Kameron se i u svojoj zemlji nalazi pod dvostrukim političkim pritiscima kada je reč o odnosu prema EU. Evroskeptici unutar njegove konzervativne stranke kažu da treba da obuzda moć Brisela, ali Liberalno-demokratska stranka, koja je mlađi koalicioni partner u njegovoj vladi, više je proevropski orijentisana.Ankete koje su sprovede u junu pokazale su da veliki broj Britanaca želi referendum, a značajan broj njih je spreman da podrži i odluku da odmah okrenu leđa zajednici.

Pogrešno vreme za referendumIzvor blizak britanskom premijeru Kameronu objasnio je da odluka o održavanju tako važnog referenduma još nije doneta jer je cela Evropa trenutno u velikoj krizi.- Premijer veruje da takvo rešenje ne bi bilo dobro za Britaniju dok se ne slegne sva prašina u vezi sa ekonomskim kolapsom u Evropi. Ceo kontinent se trenutno menja pred našim očima. Moramo da vidimo gde će se sve završiti pre nego što se konsultujemo s britanskim narodom - istakao je izvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track