Najnovije vesti

AMERIČKI KONGRESMEN PO: Srbi su herojski narod, sa SAD imaju zajedničkog neprijatelja
Foto: Fonet

iskreno

AMERIČKI KONGRESMEN PO: Srbi su herojski narod, sa SAD imaju zajedničkog neprijatelja

Planeta

Američki kongresmen Ted Po izjavio je da su Srbi herojski narod, kao i da Rusi žele da zatruju odnose između SAD i Srbije.

On je to rekao u govoru na zasedanju Kongresa održanom prošle nedelje. "Kao Teksašanin veoma se divim srpskom narodu. Čvrsti stavovi i navika da uvek kažemo ono što mislimo čine nas prirodnim saveznicima. Zapravo, jedna od prvih osoba koje su naselile Teksas bio je Srbin po imenu Đorđe Sagić ili Džordž Fišer, kako je bio poznat u SAD, a koji se kao pravni službenik brinuo o miru u Hjustonu", rekao je on i dodao da je "Srbija pravdi doprinela mnogo više od toga".

 

On je kazao da su se srpske snage borile rame uz rame sa Amerikancima tokom "najužasnijih sukoba" u istoriji i podsetio na govor bivšeg predsednika Vudro Vilsona iz 1918. godine u kojem je govoreći o hrabrosti srpskih snaga tokom invazije Austrougarske na Srbiju, rekao da su se Srbi sukobili sa snagama deset puta veće i bogatije zemlje.

 

On je rekao i da je za Ameriku u odnosima sa Srbijom ipak najznačajnija priča o misiji Halijard.

 

"Srpski narod je tokom crnih dana nacističke okupacije demonstrirao svoju hraborst igrajući ključnu ulogu u najvećoj operaciji spasavanja Američkih pilota u istoriji. 1944. američki bombarderi često su napadali nemačke zalihe goriva U Rumuniji. Leteli su preko Jugoslavije i oko 1.500 pilota je oboreno tokom tih misija. Srbi, koji su se borili protiv nemačkih snaga od 1941. godine, rizikovali su svoje živote da spasu Amerikance i sakriju ih od nemačkih patrola", rekao je on.

 

Ipak, rekao je on, kao i tokom dva svetska rata Srbiji, preti zajednički neprijatelj.

 

"Oko 600 stranih boraca je u Siriju došlo sa Balkana. Islamska država i Al Kaida su pretnja Srbiji i njenom regionu isto koliko i SAD. Moramo da nastavimo saradnju sa srpskim partnerima kako bismo zaustavili teroriste i neutralizovali mreže za regrutovanje boraca", rekao je Po.

 

Kako je istako, SAD rade sa Srbijom na nezavisnosti pravosuđa i borbi protiv korupcije, kao i da je "demokratska Srbija u kojoj postoji vladavina prava u insteresu SAD".

 

"Međutim, postoje oni koji ne podržavaju taj cilj - ruske dezinformacije su napravljene kako bi Rusija držala Srbiju u sferi svog interesa i zatrovala naše prijateljstvo", ističe Po.

 

Naveo je da je pored toga nastavljena integracija Srbije ka Zapadu, a kao primere istakao je to što je Srbija 2006. postala deo Partnerstva za mir, kao i da je 2015. potpisan Individualni akcioni plan partnerstva.

 

"Nedavno je EU objavila da bi Srbija mogla da postane njen deo do 2025. godine. Aplaudiram tom koraku koji će ojačati političke institucije Beograda i njihove ekonomske veze sa Zapadom. Delimo iste snove o slobodnoj budućnosti naših zemalja. Hvala srpskim snagama na tome što su bili uz Ameriku u ratovima u prošlosti i u izazovima sa kojima ćemo se suočiti u budućnosti", zaključio je Po.

 

Po je inače kopredsedavajući u srpskom kokusu u Kongresu SAD, a sa još 13 članova Kongresa poslao je početkom oktobra 2017. pismo američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu, u kojem je naglašena potreba da SAD pruže političku podršku Srbiji.

 

Početkom oktobra posetio je Srbiju i tada se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...