Teksašanin Ted Po na čelu srpskog kokusa
Foto: Poe.house.gov

Novi predsedavajući

Teksašanin Ted Po na čelu srpskog kokusa

Društvo -
Na tom mestu zameniće Dena Bartona, koji odlazi u penziju

VAŠINGTON - Novi predsedavajući srpskog kokusa u američkom kongresu biće Ted Po, republikanski kongresmen iz Teksasa, koji će na tom mestu zameniti Dena Bartona, koji odlazi u penziju.Kongresmen Po će se na tom mestu naći kada počne novo zasedanje Kongresa, posle novembarskih predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama.Teksaški kongresmenPoznati teksaški kongresmen, koji je tokom svoje karijere obavljao i funkcije sudije i tužioca, poznat je i po inicijativama u korist spoljnopolitičke politike Srbije.On je sa još trojicom kongresmena u februaru ove godine, pred odlučivanje Evropske unije o dodeljivanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u Uniji, uputio pismo administraciji u Briselu i Vašingtonu, podržavajući pozitivnu odluku.Takođe, kongresmen Po se na jednoj od poslednjih rasprava Odbora za spoljne poslove Kongresa o krizi na Kosovu I Metohiji založio da zvanični Vašington ozbiljno podrži istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu, za šta se terete pripadnici OVK.

Kritikovao Kristofera Dela

Kongresmen Po je tada posebno ukazao na ponašanje američkog ambasadora Kristofera Dela u Prištini.„Uznemiravajuće je da naš ambasador Del govori da se to nije dogodilo, da nije moguće da su počinjeni takvi zločini, a istraga još nije ni gotova”, naglasio je Po, obraćajući se kolegama kongresmenima.Budući predsedavjući srpskog kokusa u Kongresu je na toj istoj sednici pokrenuo i pitanje granica, ocenivši da je unutrašnje granice u bivšoj Jugoslaviji napravio Josip Broz Tito i da je „čudno da su SAD to prihvatile”, a da se sada postavlja pitanje šta će biti ako Srbi sa severa Kosova kažu da više ne žele da žive na Kosovu.Prihvatio je da bude na čelu srpskog kokusa kao rezultat saradnje sa Ambasadom Srbije u Vašingtonu."Izuzetno smo zadovoljni da je kongresmen Po pristao da bude sledeći predsedavajući. On je veoma ugledan kongresmen u Republikanskoj partiji i biće kopredsedavajući sa demokratskim kongresmenom Pitom Viskloskim", rekao je dopisniku ambasador Srbije u Vašingtonu Vladimir Petrović.

Ceni srpsku istoriju

Za kongresmena Poa je poznato da jako ceni srpsku istoriju i činjenicu da se Srbija u dva svetska rata borila na strani Sjedinjenih Država.Prema rečima bliskih saradnika, na njega je veliki uticaj imala i knjiga “Zaboravljenih 500”, koju je napisao Greg Frimen, a opisuje najveće spasavanje američkih pilota u Drugom svetskom ratu, koje su krajem 1944. godine prihvatili i pomogli im pripadnici ravnogorskog pokreta Draže Mihailovića.

Izricao neobične presude

Ted Po je rođen 1948. godine a 1973. je diplomirao na Pravnom fakultetu u Hjustonu. Posle osam godina provedenih na mestu tužioca u lokalnom okrugu, Po je postavljen za sudiju, postavši tako sa 33 godine jedan od najmlađih sudija u Teksasu.Iako mlad, ubrzo se za njega čuli i van rodnog Teksasa, pošto je donosio neobične presude. Tako je, na primer, jednog lopova osudio da nosi tablu sa natpisom da je ukrao ispred prodavnice u kojoj je uhvaćen, dok su osuđeni za porodično nasilje morali javno da se izvine svojim suprugama ispred gradske većnice u Hjustonu.Osuđeni za ubistva su morali u svojim ćelijama da na zidu imaju fotografije svojih žrtava, tokom celog izdržavanja kazne, da bi ih podsećale na to šta su uradili.Po se 2004. godine, posle 23 godine sudijske karijere kandidovao za kongresmena ispred Republikanske partije u devetom distriktu Teksasa, pobedviši svog protivkandidata iz Demokratske partije sa 55 prema 43 odsto glasova.Tek što je izabran za kongresmena, posle nepunih mesec dana, tadašnji predsednik Džordž Buš ga je izabrao, uz još samo jednog kongresmena i jednog senatora, za posmatrače SAD na prvim izborima u Iraku od svrgavanja Sadama Huseina.

Kongresmen Po je u januaru 2005. godine osnovao kongresni kokus za pomoć žrtvama, koji predstavlja i podržava žrtve nasilja i silovanja.

Na izborima 2006. i 2008.godine je lako ponovio pobede na izborima za kongresmena u rodnom Teksasu.

Protivi se abortusuČlan je više kongresnih odbora, za Evropu i evroaziju, pravosudni odobr, odbor za imigracionu politiku, odbor za borbu protiv terorizma i nacionalnu bezbednost i druge.Politički stavovi su mu u skladu sa stavovima Republikanske partije, protivi se abortusu, kao i zakonu o zdravstvenom osiguranju, koji je predložila i usvojila administracija predsednika Baraka Obame.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track