(VIDEO) POKRETNE BOMBE ISLAMISTA: Poraženi su u Iraku i Siriji, ali pred ovim oružjem fanatika Evropa nema odbranu
Foto: YT Screenshot/Times of Oman

opasnost

(VIDEO) POKRETNE BOMBE ISLAMISTA: Poraženi su u Iraku i Siriji, ali pred ovim oružjem fanatika Evropa nema odbranu

Planeta -

Prema procenama stručnjaka, Islamska država bi mogla da izvede još jedan napad kombijem ili kamionom u Evropi, jer njihove pozicije na Bliskom istoku postaju neodržive.

Evropa nije bila svedok takvog zločina još od masakra u španskom mestu Las Ramblas prošlog avgusta. Kombi je pokosio pešake na čuvenom bulevaru u centru Barselone, ubivši 16 i ranjavajući stotine prolaznika. Jedna od žrtava bila je sedmogodišnji britanski dečak Džulijan Kedmen. ID je kasnije preuzela odgovornost za napad i mogao bi uskoro udariti na sličan način. Vil Džids, osnivač Međunarodne korporativne zaštite tvrdi da su se islamisti pritajili ali da to ne znači da je pretnja prestala. Na pitanje da li je verovatan još jedan napad vozilima, on kaže: "Potpuno je moguće. Moramo razmotriti broj boraca ID koji su se vratili u svoje nacionalne države, bilo da su poznat ili nepoznati vlastima. "

"S obzirom da se njihova teriritorija u Siriji i Iraku smanjuje, oni će želeti da izgrade nove položaje u Evropi ili da su dalje sila s kojom se računa." Ranije ovog meseca, španska policija je počela da traži ukradeni kamion sličan onom koji se koristio u terorističkom napadu na božićnom vašaru. Nestanak kamiona je izazvao paniku, jer u Kataloniji počinje serija karnevala. Kamion je kasnije pronađen u blizini centra grada Sant Andreu de la Barka. Džihadisti su praktično uništeni u svojim bivšim uporištima u Siriji i Iraku, ali su hiljade pobegle da bi nastavile borbu na drugim mestima.

Britanski mediji tvrde da u Ujedinjenom Kraljevstvu sada ima više islamskih fanatika nego što je bilo boraca ID iz te zemlje.

Prema najnovijim podacima Britanija ima najveći broj "poznatih" ekstremista u EU - više od 20.000. Žil de Kerč, koordinator EU za borbu protiv terorizma, tvrdi da se od tog broja 3.000 smatra direktnom pretnjom od strane MI5 a da je pod stalnim nadzorom 500.

Kurir.rs/Dejli Star

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track