Najnovije vesti

NEBENZJA: Rusija nikada nije proizvodila nervni gas novičok, možda je proizveden u Velikoj Britaniji!
Foto: Reuters

traže zajedničku istragu

NEBENZJA: Rusija nikada nije proizvodila nervni gas novičok, možda je proizveden u Velikoj Britaniji!

Planeta

U Rusiji nikad nisu sprovođeni projekti pod imenom "novičok", a taj nervni gas koji je korišćen u napadu na Sergeja Skripalja i njegovu kćerku možda je proizveden na drugom mestu - na primer Velikoj Britaniji, rekao je ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN.

Prema njegovim rečima, nervni agens verovatno potiče iz zemalja "koje su dosta radile na takvim supstancama 90-ih godina, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo".

 

Britanski zvaničnici tvrde da su Skripalj i njegova kćerka otrovani nervnim agensom "novičok", koji zmatraju "sovjetskim izumom". Nebenzja je predložio da Savet bezbednosti izda saopštenje u kojem podržava istragu o slučaju Skripalj, na osnovu Konvencije o zabrani hemijskog oružja.

 

On je takođe istakao da Rusija nije odgovorna za napad na Skripalja, rekavši da je Moskva spremna za zajedničku istragu tog napada sa Velikom Britanijom. Nebenzja je takođe zatražio materijalne dokaze o slučaju trovanja Skripalja i njegove kćerke.

 

Skripalj je sa svojom kćerkom pronađen bez svesti nedaleko od trgovinskog centra u britanskom Solzberiju, otkada se nalaze u kritičnom stanju.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto Reuters

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...