Najnovije vesti

KONAČNO NAŠLI MIR: Identifikovani argentinski vojnici poginuli u Foklandskom ratu, porodice obišle grobove
Foto: AP

POSLE 36 GODINA

KONAČNO NAŠLI MIR: Identifikovani argentinski vojnici poginuli u Foklandskom ratu, porodice obišle grobove

Planeta

DARVIN - Porodice 90 argentinskih vojnika poginulih 1982. godine tokom rata sa Velikom Britanijom, otputovale su na Foklandska ostrva kako bi obišli grobove svojih najmilijih, koji su nedavno identifikovani u sklopu sporazuma između dve države.

Forenzičkom studijom, koju je predvodio Međunarodni komitet Crvenog krsta, identifikovani su ostaci ekshumiranih vojnika.

Kako se navodi, više od 200 rođaka vojnika otputovalo je na Foklandska ostrva gde se nalazi vojničko groblje na kome je do skoro pisalo "Argentinski vojnici poznati jedino Bogu".

Eksperti su ekshumirali, analizirali, sakupili i dokumentovali ostatke iz humki na groblju Darvin, koje je poznato po grobovima sa belim krstovima i tamno sivim nadgrobnim spomenicima. Uzorci su analizirani i upoređeni sa DNK uzorcima članova porodica u laboratoriji u Argentini, dok su laboratorije u Španiji i Velikoj Britaniji kontrolisale kvalitet DNK analize.

1 / 8 Foto: Reuters

Crveni krst je saopštio da je proces identifikacije više od 120 grobova bio više nego uspešan.

Argentina je izgubila rat s Velikom Britanijom oko Foklandskih ostrva, u kom je poginulo 649 argentinskih i 255 britanskih vojnika. Posle decenija napetih odnosa, dve države su se 2016. godine složile da ukinu neka ograničenja za izvlačenje prirodnih resursa, brodske i ribolačke industrije na Foklandskim ostrvima i povećanje broja letova između ostrva i Južne Amerike.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...