ŠTITE LI OVOM ODLUKOM  ŠVALERACIJU ILI PRIVATNOST: Saudijci će drastično kažnjavati špijuniranje bračnog druga!
Foto: Profimedia, 0315407057

NOVI ZAKON

ŠTITE LI OVOM ODLUKOM ŠVALERACIJU ILI PRIVATNOST: Saudijci će drastično kažnjavati špijuniranje bračnog druga!

Planeta -

Špijuniranje bračnog partnera odsad će se strogo kažnjavati u Saudijskoj Arabiji.

"Prisluškivanje telefona bračnog partnera ili partnerke kažnjavaće se novčanom kaznom od 500.000 rijala (108.000 evra) i zatvorskom kaznom do godinu dana", saopštilo je ministarstvo informisanja.

Ovo je nova odredba zakona protiv sajber kriminala koji je stupio na snagu prošle nedelje i mora, kojim se "štititi moralnost pojedinaca i društva, ali i privatni život".

Zakon je donesen kako bi se sprečio konstalntni porast krivičnih dela u oblasti sajber kriminala kao što su ucene, pronevere i klevete", nastavlja ministarstvo.

Ustav ultrakonzervativne kraljevine temelji se na šerijatu (strog islamski zakon), ali Saudijska Arabija je među svetskim liderima po korišćenju mobilnih i društvenih mreža po stanovniku. Više od polovine Saudijaca mlađe je od 25 godina i njima je virtuelni svet beg od službenih struktura i tradicija.

Ova bogata monarhija poslednjih meseci sprovoditi reforme, pa je tako nedavno odlučila da više ne bude jedina država u svetu koja ženama zabranjuje da voze austomobile, ali ta odluka će tek u junu da stupi na snagu.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja