Najnovije vesti

ŠTITE LI OVOM ODLUKOM  ŠVALERACIJU ILI PRIVATNOST: Saudijci će drastično kažnjavati špijuniranje bračnog druga!
Foto: Profimedia, 0315407057

NOVI ZAKON

ŠTITE LI OVOM ODLUKOM ŠVALERACIJU ILI PRIVATNOST: Saudijci će drastično kažnjavati špijuniranje bračnog druga!

Planeta

Špijuniranje bračnog partnera odsad će se strogo kažnjavati u Saudijskoj Arabiji.

"Prisluškivanje telefona bračnog partnera ili partnerke kažnjavaće se novčanom kaznom od 500.000 rijala (108.000 evra) i zatvorskom kaznom do godinu dana", saopštilo je ministarstvo informisanja.

 

Ovo je nova odredba zakona protiv sajber kriminala koji je stupio na snagu prošle nedelje i mora, kojim se  "štititi moralnost pojedinaca i društva, ali i privatni život".

 

Zakon je donesen kako bi se sprečio konstalntni porast krivičnih dela u oblasti sajber kriminala kao što su ucene, pronevere i klevete", nastavlja ministarstvo.

 

Ustav ultrakonzervativne kraljevine temelji se na šerijatu (strog islamski zakon), ali Saudijska Arabija je među svetskim liderima po korišćenju mobilnih i društvenih mreža po stanovniku. Više od polovine Saudijaca mlađe je od 25 godina i njima je virtuelni svet beg od službenih struktura i tradicija.

 

Ova bogata monarhija poslednjih meseci sprovoditi reforme, pa je tako nedavno odlučila da više ne bude jedina država u svetu koja ženama zabranjuje da voze austomobile, ali ta odluka će tek u junu da stupi na snagu.

 

Kurir.rs/24sata.hr

Foto printscreen

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...