BRITANSKI ŠEF DIPLOMATIJE OPTUŽUJE: Rusija drži narod Sirije kao političke taoce!
Foto: Reuters

POSLE SEDNICE SB

BRITANSKI ŠEF DIPLOMATIJE OPTUŽUJE: Rusija drži narod Sirije kao političke taoce!

Planeta -

Ministar spoljnih poslova Britanije Boris Džonson rekao je da Rusija drži narod Sirije kao taoce, zato što nisu podržali nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija na sinoćnom Savetu bezbednosti, koji bi za cilj imao da se utvrdi odgovornost za navodne hemijske napade u Siriji.

"Veoma je razočaravajuće što je Rusija iskoristila veto, a Kina je ostala suzdržana o predlogu da se otvori nova nezavisna istraga o napadima hemijskim oružjem u Siriji. Rusija drži narod Sirije kao političke taoce time što podržava režim koji je odgovoran za najmanje četiri napada hemijskim oružjem", rekao je Džonson.

Pored toga što je Rusija iskoristila veto na predlog SAD o novoj istrazi o napadima hemijskim oružjem u Siriji, odbijen je i predlog Rusije da se formira novo telo za istragu navodnih napada.

SB UN odbacio je predlog Rusije kojim bi se formiralo novo istražno telo u cilju utvrđivanja odgovornosti o navodnim napadima.

Ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli rekla je da nacrt rezolucije koji je predstavila Rusija nije nezavisan i objektivan, jer bi dozvolio Rusiji da blokira nalaze istražnog tela.

Optužila je Rusiju da štiti sirijskog predsednika Bašara al Asada, umesto da radi na jedinstvu SB UN.

Da bi nacrt rezolucije bio prihvaćen neophodno je devet glasova "za" i da Rusija, Kina, Francuska, Britanija ili SAD ne iskoriste veto.

Za predlog Rusije glasalo je šest zemalja, dok je protiv predloga bilo sedam, uključujući SAD, Britaniju i Francusku.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track