Sarkozi pred hapšenjem?!

Stvarno bivši predsednik

Sarkozi pred hapšenjem?!

Planeta -
Policija pretresla stan i kancelariju nekadašnjeg šefa francuske države tražeći dokaze o nelegalnom finansiranju njegove predsedničke kampanje

PARIZ - Počelo je.Francuska policajci i sudija pretresli su juče stan i kancelariju bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija u okviru istrage o mogućem nelegalnom finansiranju predsedničke kampanje 2007, rekli su izvori bliski istrazi.Desetak policajaca bilo je u pratnji sudije Žan-Mišela Žantija, koji vodi istragu. Istraga je koncentrisana oko finansija najbogatije žene u Francuskoj Lilijan Betankur, naslednice kozmetičke kuće „Loreal“, koja je optuživana da je ilegalno davala novac za finansiranje Sarkozijeve stranke 2007. Računovođa Betankurove rekao je 2010. da je ona dala 50.000 evra u kešu blagajniku Sarkozijeve stranke 2007. za predsedničku kampanju, što je daleko iznad dozvoljenih 4.600 evra za pojedinačne donacije. Sarkozi je to oštro demantovao.- Sarkozi je s porodicom u ponedeljak otputovao u Kanadu - rekao je njegov advokat Tjeri Ercog.Sarkozijev advokat kazao je da će se pokazati da su pretresi nepotrebni pošto su pre petnaest dana istražnom sudiji poslati svi potrebni dokumenti, koji će, kako je rekao, pokazati da je bilo apsolutno nemoguće da se održe navodni tajni sastanci Betankurove, drugih članova njene porodice i Sarkozija. On je rekao da je svako Sarkozijevo kretanje 2007. bilo pod kontrolom policije u njegovom obezbeđenju. Advokat je naveo i da je juče ponovo pisao sudiji da mu pošalje imena policajaca kako bi mogli da potvrde da nije bilo sastanka 24. februara 2007. u njegovom stanu sa Andreom Betankurom, pokojnim suprugom Lilijan Betankur.

Izgubio imunitet 15. junaPotencijalni pravni problemi prete Sarkoziju otkako je izgubio predsedničke izbore u maju od socijaliste Fransoa Olanda, a 15. juna izgubio je imunitet od sudskog gonjenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track