OTVORENA VRATA PAKLA Tramp: Ovo je odmazda za zločine čudovišta Asada!
Foto: EPA, AP

AMERIKA, FRANCUSKA I VELIKA BRITANIJA BOMBARDOVALE CILJEVE U SIRIJI

OTVORENA VRATA PAKLA Tramp: Ovo je odmazda za zločine čudovišta Asada!

Planeta -

U prvom udaru s brodova u Sredozemnom moru ispaljeno preko 100 krstarećih raketa tipa „tomahavk“. Sirijske snage tvrde da su tri osobe ranjene i da nije bilo žrtava

Svet se nalazi na korak od apokalipse nakon što su Amerika, Velika Britanija i Francuska izvršile vazdušne udare na Siriju uprkos protivljenju Rusije, a kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem 7. aprila, kada je poginulo preko 70 civila i za koji zapadne zemlje optužuju režim sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Prve detonacije u Damasku, odjeknule su u 3.30 sati ujutru, nedugo nakon što se Donald Tramp, predsednik SAD, obratio naciji.

foto: AP

Precizni napadi

Sirijske snage su potvrdile da su u bombardovanju povređene tri osobe. - Naredio sam oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanim s kapacitetima za hemijsko oružje sirijskog diktatora Bašara el Asada. U toku je zajednička operacija s oružanim snagama Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva - rekao je Tramp i nastavio: - Napad je odmazda za zločine koje nije učinio čovek već čudovište. Spremni smo da nastavimo s ovim odgovorom sve dok sirijski režim ne prestane da koristi zabranjene hemijske agense.

foto: Mapa

Tramp se obratio i Rusiji i Iranu, državama koje podržavaju režim u Siriji: - Rusija mora da odluči hoće li nastaviti ovim mračnim putem ili će se priključiti civilizovanim nacijama kao sila koja promoviše stabilnost i mir. Predsednik Putin i njegova vlast 2013. godine su obećali celom svetu da će garantovati uništenje celokupnog sirijskog hemijskog arsenala. Asadov nedavni napad i ovaj odgovor na njega su direktna posledica ruskog neispunjenja tog obećanja. Nadamo se da ćemo se jednog dana slagati s Rusijom, možda čak i s Iranom, ali možda i nećemo.

Poslednji udar BOMBARDOVANA IRANSKA VOJNA BAZA

Prema nepotvrđenim izveštajima, nepoznati borbeni avioni bombardovali su sinoć iransku vojnu bazu u Siriji. Po rečima očevidaca, u bazi su odjeknule višestruke eksplozije. Meta vazdušnog napada bila je baza Džabal Azan u južnom Alepu, najvećem vojnom objektu Irana u Siriji. Prema neproverenim izveštajima, bazu su, kako je objavio Džerusalem post, bombardovali izraelski avioni.

PVO SIRIJA SE BRANI ZASTARELIM SOVJETSKIM SISTEMIMA

Oborena 71 krstareća raketa

Sirijski sistemi PVO, proizvedeni u SSSR, oborili su 71 od 103 krstareće rakete koje su ispalili SAD i njihovi saveznici, izjavio je general-pukovnik ruske vojske Sergej Rudskoj.

foto: AP

On je rekao da nema žrtava vazdušnog udara i da su sirijski vojni objekti koji su bili meta pretrpeli samo manju štetu. Sirijska vojska raspolaže sistemima S-125, S-200, „Buk“, „Kvadrat“ i „Osa“. - Ovo svedoči o velikoj efikasnosti ovih sistema PVO i odličnoj obuci sirijskog vojnog osoblja koju su obavili naši stručnjaci - rekao je general Rudskoj. On je naveo da bi Rusija mogla da razmotri snabdevanje Sirije raketnim sistemima S-300. Pentagon je demantovao obaranje raketa.

foto: Kurir

NOVA LENA

foto: Lena

DANAS U NOVOM BROJU LENE: Život sa visokim očnim pritiskom

U današnjem broju Lene čitajte sve o visokom očnom prisitku, kog nazivaju i tihim ubicom vida.

Kako bolest nastaje, da li je nasledna i kako se s njom živi, na ova i mnoga druga pitanja odgovore je dala ass. dr Vesna Marić, oftalmolog.

U razogovru sa specijalistom fizioterapije Brankom Vorkapićem donosimo odgovor na pitanje da li se kičma leči ili namešta, dok nutricionista Jovana Srejić Ferluga otkriva kako hranom izlečiti prolećni umor.

U današnjem izdanju magazina Lena, pročitajte i intervju sa Oliverom Katarinom, proslavljenom srpskom glumicom i pevačicom.

Saznaćete koje su tri vežbe najbolje za kolena, kukove i mišiće, istraživali smo kada vam je operacija neophodna, a pronaći ćete i nove recepte s jagodama za najukusnije prolećne kolače.

Lena, vaš prijatelj i vodič kroz život!

foto: Lena

Kurir / E.K.

Foto: EPA, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track