Najnovije vesti

NEMAČKA ŠTAMPA O ALBANIJI: Pipci organizovanog kriminala sežu do samog vrha vlade!
Foto: Profimedia

skeptični

NEMAČKA ŠTAMPA O ALBANIJI: Pipci organizovanog kriminala sežu do samog vrha vlade!

Planeta

Nemačka štampa bavi se namerom Evropske komisije da otvori pristupne pregovore Albanije i Evropske unije, koje Brisel smatra dobrim putem, dok listovi na njih gledaju uglavnom vrlo skeptično, navodi Dojče vele.

Navodi se da dnevnik Velt povodom posete albanskog premijera Edija Rame Berlinu piše da "Rama, nominalno socijalista, koji je na vlasti od 2013. ,a prošle godine je na izborima osvojio apsolutnu većinu, zaista ima čime da se podiči" pošto ".

Privreda beleži rast, Tirana dobija blještave nove fasade, u toku je hitna reforma pravosuđa koju traži EU, a prošle nedelje je Evropska komisija preporučila da sa Albanijom počnu pretpristupni pregovori" piše Velt.

Nemački list navodi da postoji skepsa kada je reč o tome da li bi Albanija uskoro trebalo da postane punopravna članica Evropske unije, zbog toga što je prošle godine državno tužilaštvo u Tirani podnelo zahtev da se ukine imunitet bivšem ministru unutrašnjih poslova Saimiru Tahiriju.

Njegovo ime, prenosi list, se "čulo više puta u telefonskim razgovorima između albanskih i italijanskih trgovaca drogom koje je prisluškivala policija, gde se mogu čuti i 'Moram Saimiru da dam još 30.000 evra' i slično".

"Jedan od osumnjičenih kriminalaca je i Moisi Habilaj; on je bio deo kriminalne bande koja je proteklih godina prošvercovala, kako se procenjuje, više od 3,5 miliona tona kanabisa kao i oružje; on je jedan od trojice braće koji su zbog svojih 'poslova' poznati kao i braća Dalton, a inače su i dalji rođaci bivšeg ministra unutrašnjih poslova Tahirija", piše Velt.

Ovaj dnevnik dalje navodi da su braća Habilaj prelazila grčko-albansku granicu "audijem A8" koji je bio prijavljen na pomenutog ministra.

"Kada su postale glasne optužbe da ministar stavlja svoj automobil na raspolaganje trgovcima drogom jer granična policija se ne usuđuje da pretresa privatno vozilo ministra, Tahiri je tvrdio da nema nikakve odnose sa braćom Habilaj, kao i da je prodao automobil kada je postao ministar, ali da se ne seća više - kome", piše list.

Navodi se da je "to jedan od onih slučajeva koji kvare imidž Albanije u ostatku Evrope" i da "sumnja da se privreda u državi nalazi u rukama organizovanog kriminala čiji pipci sežu do samog vrha vlade, do danas nije potpuno uklonjena".

"U Albaniji čovek mora da sklopi mozaik od mnogih delova koji izgledaju kao da ne idu zajedno. U blještavim soliterima koji nastaju u centru grada luksuzni stanovi se nude za cene koje se plaćaju u zapadnoevropskim metropolama. Kako to funkcioniše kada znamo da prosečna plata iznosi 330 evra mesečno - prava je zagonetka", navodi list.

Albanski politikolog Iliri Kalemaj za ovaj list kaže da niko ne može pouzdano da objasni odakle novac, ali zaključuje da on verovatno najvećim delom potiče od kriminalnih aktivnosti.

"Velt" je tekst zaključio ocenom da "ako stvar pozitivno formulišemo, možemo reći da je Albanija jedno vrlo dinamično prelazno društvo"

.

DW navodi da minhenski dnevnik "Zidojče cajtung" prenosi "zanimljive reči" albanskog premijera koji je poručio da "kada bi u Nemačkoj samo kancelarka odlučivala, ne bi bilo mnogo problema", misleći na otvaranje pretpristupnih pregovora.

"U Bundestagu ima poslanika koji moraju da budu ubeđeni na osnovu činjenica i rezultata", kazao je Rama.

Ovaj list je naveo i Ramine reči da, ako Albaniji ne bude ponuđena konkretna perspektiva pristupa, može da dođe do novih talasa emigracije iz te zemlje, pri čemu je zaključio da je "Albanija najproevropskija zemlja Evrope".

Kurir.rs/Dojče vele

Foto Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...