MISTERIJA HARIJEVE UNIFORME: Zašto je BRITANSKI PRINC na venčanju bio obučen kao RUSKI CAR?
Foto: Reuters

rešeno

MISTERIJA HARIJEVE UNIFORME: Zašto je BRITANSKI PRINC na venčanju bio obučen kao RUSKI CAR?

Planeta -

O svadbi princa Harija i glumice Megan Markl brujao je i još uvek bruji čitav svet. Ali ako Evropu interesuje venčanica mlade, Rusiju zanima zašto vojvoda od Saseksa nosi istu uniformu kao nekad ruski car?

Princ Hari je zapravo bio u uniformi Kraljevskog puka škotskih draguna (konjica) i to je paradna uniforma. Što se tiče ovih zanimljivih ukrasnih elemenata na grudima, zovu se "brandenburi".

Englezi su mogli da ih pozajme od saveznika u kneževini Braunšvajg još u vreme Napoleonovih ratova. Slične detalje na uniformi su imali i engleski oficiri u Krimskom ratu (1854-1855).

Dakle, princ Hari je u svojoj uniformi. Onda ostaje pitanje, zašto se Nikolaj Drugi oblačio kao škotski dragun (od engleske reči dragon, tj. zmaj, kako su zvali kratku pušku, osnovno oružje ovih konjanika)? Odgovor glasi: jer Nikolaj II je zaista bio dragun.

Ranije su strani monarsi mogli da imaju činove u ruskim pukovima, a tako su i ruski carevi bili komandanti pukova stranih vojnih jedinica. Recimo, nemački imperator Vilhelm II je bio admiral ruske flote.

Uoči Prvog svetskog rata Rusija i Engleska su bili saveznici i Nikolaj je mogao da postane feldmaršal britanske armije. Treba dodati da počev od Pavla I svi ruski imperatori i njihova braća nalazili su životne saputnice u poznatim nemačkim dinastijama. Supruga cara Aleksandra III je bila Dankinja, pa je i on imao čin u danskom kraljevskom puku.

Supruga Nikolaja Drugog, Aleksandra Fjodorovna, većinom nemačke krvi, bila je unuka engleske kraljice Viktorije. I upravo je kraljica Viktorija povodom veridbe Nikolaja i Aliks dodelila nasledniku ruskog prestola čin komandanta Kraljevske škotske dragunske garde.

Kurir.rs/Russia Beyond

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track