CEO SVET PRIČA O SPEKTAKULARNOM BEKSTVU FRANCUSKOG GANSTERA: Ovo su NEVEROVATNI DETALJI iz njegovog života, glavni uzor mu je bio poznati filmski režiser! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

učio od najboljih

CEO SVET PRIČA O SPEKTAKULARNOM BEKSTVU FRANCUSKOG GANSTERA: Ovo su NEVEROVATNI DETALJI iz njegovog života, glavni uzor mu je bio poznati filmski režiser! (VIDEO)

Planeta -

Redoan Faid našao se na naslovnicama ne samo francuskih, već svih svetskih medija posle spektakularnog bega iz zatvora.

Pri bekstvu su mu pomogli naoružani muškarci, za koje se veruje da su bivši vojnici ili komandosi koji su po njega došli helikopterom, koji su nesmetano spustili u neobezbeđeno dvorište zatvora.

A ko je zapravo Redoan Faid? Rođen je 1972. godine u ozloglašenom delu Pariza kao sin alžirskih imigranata. Tokom devedesetih godina vodio je bandu koja je bila umešana u oružanu pljačku i iznudu u francuskoj prestonici.

Faid je rekao je da je njegov stil života inspirisan hollivudskim gangsterskim filmovima, uključujući i triler "Skarfejs" ("Lice sa ožiljkom") sa Al Paćinom u glavnoj ulozi. Posebno voli krimi-trilere američkog režisera Majkla Mana, i film "Vrelina" iz 1995. godine. Jednom je čak prišao Manu na pariskom filmskom festivalu i rekao mu: "Ti si bio moj tehnički savetnik."

Faid je tvrdio da je desetine puta gledao film kako bi ubrzao svoje veštine pljačkaša banaka. Godine 2009. napisao je knjigu o svom iskustvu i odrastanju u pariskom podzemlju i tome kako je postao gangster.

Tvrdio je tada da je okrenuo leđa kriminalu, ali je godinu dana kasnije opet uhapšen zbog umešanosti u pljačku. Francuska policija mu je dala nadimak "Pisac", zbog njegove autobiografije.

Jedan od njegovih supervizora iz zatvora rekao je da Faid nikada nije ulazio u sukobe sa čuvarima, ali da je na njega morala da se obrati posebna pažnja.

"U uglu njegovog uma on nikada nije odustao od ideje bekstva. Iza svih njegovih manira, a veoma je ljubazan, uvek je krio svoju igru", rekao je on.

Faidov ciklus robijanja i bekstava počeo je hapšenjem 1998. godine zbog oružane pljačke i pljačke banke. Osuđen je na zatvorsku kaznu, ali je 2009. pušten na uslovnu slobodu. Kleo se da je "potpuno promenjen čovek" - ali je 2011. godine prekršio uslovnu i vraćen je iza rešetaka.

Faid je 2017. osuđen na 10 godina zatvora zbog bekstva iz zatvora Sekdin 2013. godine. Dobio je i 18 godina zatvora za organizovanje pljačke 2010. godine u kojoj je ubijena mlada policajka Oreli Fuke.

Faid se žalio, a aprila 2018. godine kazna mu je povećana na 25 godina robije za oružanu pljačku.

Tu kaznu je služio do 1. jula kada je spektakularno , posle više meseci pripremmanog bega , zbrisao helikopterom, a zatim promenio još dva automobila, aposle prelaska u kamionet gubi mu se se svaki trag. Francuska policija s edigla na noge i u poteru je uključeno 3.000 policajaca i žandarma.

Kurir.rs/Cnews.fr

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja