Arafatova udovica traži istragu o njegovoj smrti

Arafatova udovica traži istragu o njegovoj smrti

Planeta -
Ovaj potez usledio nakon što je u istrazi, koju je naručila tv mreža "Al Džazira", pronađen povišeni nivo radioaktivne supstance polonijuma na nekim Arafatovim stvarima

PARIZ - Udovica Jasera Arafata podnela je u Francuskoj zahtev za sprovođenje istrage zbog sumnje da je palestinski lider umro u jednoj pariskoj bolnici 2004. od trovanja radioaktivnim polonijumom, saopštili su danas njeni advokati.

"Suha Arafat, udovica palestinskog lidera Jasera Arafata, tražila je od pariske advokatske kancelarije da podnese tužbu protiv nepoznate osobe", navedeno je u saopštenju kancelarije advokata Pjera-Olivijea Sira koje prenose agencije. "Ona se nada da će nadležni biti u stanju da utvrde tačne okolnosti pod kojima je njen muž umro i otkriti istinu kako bi pravda mogla biti zadovoljena", dodaje se u saopštenju.

Ovaj potez je usledio nakon što je u istrazi, koju je naručila tv mreža "Al Džazira", pronađen povišeni nivo radioaktivne supstance polonijuma na nekim Arafatovim stvarima, što znači da je palestinski lider mogao biti otrovan. Palestinski predsednik Mahmud Abas je rekao da će od švajcarskih stručnjaka tražiti da uzmu uzorke sa njegovog tela radi daljih analiza.Mnogi Palestinci veruju da su Arafata otrovali Izraelci koji to demantuju i optužuju Suhu Arafat i palestinske zvanicncike da prikrivaju prave razloge smrti bivšeg lidera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track