PROTESTNA NOTA RUSIJE HOLANDIJI: Proterivanje ruskih državljanja čista provokacija!
Foto: EPA

odgovor MIP RUSIJE

PROTESTNA NOTA RUSIJE HOLANDIJI: Proterivanje ruskih državljanja čista provokacija!

Planeta -

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je uručilo protestnu notu holandskoj ambasadorki u Moskvi Rene Džons-Bos zbog hapšenja i proterivanja ruskih državljana iz Holandija, ocenivši taj incident kao provokaciju.

Holandske vlasti su prošle nedelje saopštile da su raskrinkale rusku hakersku grupu kada su u aprilu uhvatile četvoricu muškaraca sa, kako su navele, špijunskom opremom u hotelu pored sedišta Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

Rusija smatra hapšenje i proterivanje ruskih državljana provokacijom, što je posledica njenog stava u OPCW i protivljenja da se rad te značajne međunarodne intitucije politizuje, stoji u saopštenju ruskog Ministarstva.

"Takvi koraci Haga nanose nepopravljivu štetu bilateralnim odnosima i celokupnu odgovornost za ove potpune laži snosi holandska strana", zaključuje rusko Ministarstvo.

Ovo je odgovor Rusije na protestnu notu koju su holandske vlasti 3. oktobra uručile ruskom ambasadoru u toj zemlji i ruskom izaslaniku u OPCW Aleksandru Šulginu, a zbog medijskih navoda o ruskoj navodnoj umešanosti u sajber napade, navodi ruska agencija. Holandska ministarka odbrane Ank Bejleveld je na konferenciji za novinare 4. oktobra rekla da su holandske vojno-obaveštajne i bezbednosne službe osujetile napad ruskih hakera na OPCW.

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track