ĆERKA ČISTAČICE I BIVŠA ŠANKERICA U KONGRESU: Za njenu priču kažu da je jedna od najneverovatnijih koju su čuli (FOTO)
Foto: Reuters

MEĐU MOĆNICIMA

ĆERKA ČISTAČICE I BIVŠA ŠANKERICA U KONGRESU: Za njenu priču kažu da je jedna od najneverovatnijih koju su čuli (FOTO)

Planeta -

Aleksandrija Okasio-Kortez ima samo 29 godina i najmlađa je među ženama koje su posle parlamentarnih izbora u Americi ušle u zakonodavne organe vlasti, gde predstavljaju manjinu.

"Nismo pokrenuli ovu kampanju jer sam mislila da sam posebna, jedinstvena i bolja od svih ostalih. Pokrenuli smo je jer nije bilo nikoga ko bi govorio o moralnim pitanjima sa kojima se danas suočavamo", rekla je Okasio Kortes tokom svog političkog govora.

foto: Reuters

Ćerka spremačice iz Portorika i oca iz Bronksa, koji je umro od raka u svojim 40-tim, rođena je u Bronksu, gde je živela do pete godine. Zastupa interese radničke klase i predstavlja oličenje drugačije generacije političara, koji izbegavaju korporativne donacije.

Zbog svoje fotogeničnosti, harizme i mladalačkog idealizma, miljenica je medija, a sve to zajedno formiralo je oklop koji je štiti od kritika.

foto: Reuters

Okasio-Kortez je od samog početka igrala na kartu neprivilegovanog porekla, da bi u prvoj političkoj trci na preliminarnim izborima u Njujorku 26. juna pobedila uticajnog protivkandidata iz Demokratske stranke Džozefa Kroulija, koji je za sobom imao deset mandata.

Potpuno nepoznata osoba preko noći je postala omiljena u priobalnoj Americi. Pojavila se u “Vogu”, gostovala je u tok-šou emisijama i putovala po Americi.

Ona je takođe prva tamnoputa osoba koja je osvojila mesto u Kvinsu i Bronksu, u kome uglavnom žive imigranti.

foto: Reuters

Kada je pobedila Džoa Kroulija, radila je kao šankerica.

foto: Reuters

"To je stvarno jedna od najneverovatnijih priča koje sam čuo", najavio ju je poznati voditelj Džimi Kimel, u čijoj emisiji tada gostovala.

Kurir.rs/ Metro

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track