RUSI GLADNI BITI NEĆE: Ne treba im oružje, evo u kojoj oblasti sve više dominiraju (VIDEO)
Foto: Reuters/Ilustracija

švedski mediji tvrde

RUSI GLADNI BITI NEĆE: Ne treba im oružje, evo u kojoj oblasti sve više dominiraju (VIDEO)

Planeta -

Poljoprivreda se kao grana ruske ekonomije najbrže razvija, i Rusija trenutno izvozi više poljoprivrednih proizvoda nego oružja, prenosi švedski list Lantbrukets afarstidning.

List piše da se za proteklih 20 godina Rusija pretvorila u jednog od najvažnijih igrača na globalnom tržištu izvoza, iako je ranije bila zemlja koja je zavisila od uvoza hrane. Istovremeno, u proteklih pet godina poljoprivredna proizvodnja i njen izvoz porasli su za 20 odsto, a to se objašnjava trgovinskom i poljoprivrednom politikom koju država vodi, ističu autori članka.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, u Rusiji se desio kolaps na prehrambenom polju i u sferi poljoprivrede, nakon čega je zemlja bila primorana da uvozi proizvode.

Situacija je počela da se menja nakon 2005. godine, kada je vlada odlučila da aktivno investira u sopstvenu poljoprivredu. Istovremeno, kao odgovor na sankcije Evropske unije i SAD, Rusija je zabranila uvoz pojedinih evropskih i američkih prehrambenih proizvoda, podsećaju autori članka.

Kao rezultat toga, 2017. godine Rusija je postala najveći izvoznik pšenice na svetu, druga zemlja u svetu kada je u pitanju proizvodnja žitarica i suncokreta, treći najveći proizvođač mleka i krompira i peti po veličini proizvođač jaja i pilećeg mesa, ističe švedski list.

Ruski embargo na uvoz određene robe iz zemalja koje su uvele sankcije Rusiji (iz SAD, EU, Kanade, Australije i Norveške), stupio je na snagu u leto 2014. godine. Zabrana je uključivala meso, kobasice, ribu i morske plodove, povrće, voće i mlečne proizvode. Kako je Zapad produžavao svoje sankcije, tako je i Moskva nastavila sa svojim kontramerama.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja